In het hol van de Leeuw

Actueel

In het hol van de Leeuw

Door -

Deel dit artikel

In dit messcherpe stuk van onze man in Azië, Robert Fernhout, neemt hij het op voor Paul de Leeuw, die van racisme wordt beticht jegens Aziaten. 

''Als de baas in Azië lulkoek verkoopt, dan spreek je dat niet tegen'

‘Weet je waarom ze in Europa en de VS zoveel corona hebben?’ vroeg mijn Thaise vriendin mij onlangs. Wetende dat ze zelf het antwoord op die vraag zou gaan geven, hield ik wijselijk mijn mond. ‘Omdat de mensen daar eigenwijs en koppig zijn, ze te sterk aan hun vrijheid hechten en ze geen instructies op willen volgen. Same you!’ Boem, die zat. Daar had ik niet van terug. Thailand – Nederland, 1-0. En cijfers liegen niet. Thailand had over het hele jaar 2020 rond de 3.000 corona gevallen met nog geen 60 doden.

Grote vraagtekens

In Thailand gingen ze er snel en keihard in, in maart en april van vorig jaar. Verplichte mondkapjes, een avondklok, een totaal alcoholverbod, de grenzen op slot en verplichte quarantaine. Zaken waar men, vele oeverloze discussies en maanden later, nu ook in Europa en de VS mee begonnen is. De Thai accepteerden het destijds gelaten. Er werd niet met kokosnoten gegooid en tuk-tuk’s werden niet op hun kant gerold en in brand gestoken. Eerlijk is eerlijk, het waren maatregelen waar ik zelf destijds grote vraagtekens bij zette. Maar als dan na zes weken het virus hier min of meer verdwenen is, terwijl ze in Europa en de VS elkaar maanden later nog bevechten of wel wetenschappelijk is aangetoond of mondkapjes werken terwijl de nieuwe gevallen de pan uit rijzen, dan lijkt het me dat je het in ieder geval zou kunnen proberen. 

Politiek correct Nederland

In het TV programma Op1 sprak de viroloog Ab Osterhaus zijn bewondering uit voor een soortgelijke harde en snelle aanpak in China. Dit ontlokte Paul de Leeuw de opmerking dat het ‘wel om de mentaliteit van Aziatische mensen gaat, die doen gelijk wat de baas zegt’. Dat was keihard tegen het zere been van politiek correct Nederland. Zelfs ene @gijsmoes, die als journalist voor Trouw over Azië schrijft en eigenlijk beter zou moeten weten, liet zich op Twitter niet onbetuigd met de opmerking: ‘kan deze racistische onzin eindelijk een keer ophouden?’

Even omdraaien

Wat er dan precies racistisch aan is, ontgaat me. En Paul heeft gewoon gelijk. Als de baas in Azië lulkoek verkoopt, dan spreek je dat niet tegen – je baas gezichtsverlies laten lijden is de grootste bedrijfszonde die je hier kunt begaan. Er is hier meer nadruk op het collectieve en minder op de individualiteit. Daarnaast is er respect voor autoriteit, dat in Nederland al decennia lang ver te zoeken is. Het is niet beter of slechter hier. Wel anders. Waarom zou je een cultuurverschil qua mentaliteit niet mogen benoemen? Je kunt de opmerking van Paul ook gewoon even omdraaien, zoals ook mijn vriendin dat deed – ‘zulke harde snelle maatregelen gaan in Nederland nooit werken met die recalcitrante bijdehante Nederlanders’.

Interessante opmerking

Het trieste is dat Paul de Leeuw eigenlijk een hele goede en interessante opmerking maakte, die op social media onmiddellijk onterecht werd afgeschoten als 'racisme'. Want welke rol speelt de mentaliteit van de bevolking nou eigenlijk bij het indammen van een pandemie? Het zou best wel eens zo kunnen zijn, dat een iets meer meegaande mentaliteit in een vroeg stadium een groot verschil had kunnen maken. Zelf denk ik dat het Westen een hoop kan leren van Azië, inclusief die politiek correcte kliek, die meteen een grote bek op Twitter meent te moeten opentrekken. Het is pure ironie dat de Aziaten die ze menen te moeten verdedigen daar een stuk subtieler mee om zouden gaan.

 

Deel dit artikel