IK BEN HELS EN IK PIK DIT NIET MEER! Blogkamp (2)

Actueel

IK BEN HELS EN IK PIK DIT NIET MEER! Blogkamp (2)

Door -

Deel dit artikel

Er zit een waanzinnige scène in de Sydney Lumet-film Network uit 1976, die precies mijn onmachtige gevoel dat ik op dit moment heb, verbeeldt.

Ik weet alleen dat je eerst boos moet worden. Je moet zeggen: 'Ik ben een MENS, godverdomme! Mijn leven heeft WAARDE!

In die scène loopt de de net ontslagen nieuwspresentator Howard Beale (een Oscarrol van de Australische acteur Peter Finch) in een regenjas de studio van het tv-station binnen en gaat achter zijn desk zitten. De regie voelt dat wat er gaat komen de kijkcijfers omhoog laat schieten. Kijkend in de camera zegt Beale o.a.:

Ik hoef je niet te vertellen dat wat er gebeurt slecht is. Het is een depressie. Niemand heeft werk of is bang zijn baan te verliezen (…..) Het is alsof alles en iedereen gek wordt, dus we gaan niet meer de deur uit. We zitten in huis, en langzaamaan wordt de wereld waarin we leven kleiner, en alles wat we zeggen is: 'Laat ons alsjeblieft met rust in onze huiskamers. Geef me mijn broodrooster en mijn tv. Laat ons gewoon met rust. Nou, ik laat je niet met rust. Ik wil dat je boos wordt! Ik wil niet dat je protesteert. Ik wil niet dat je in opstand komt - ik wil niet dat je naar je congreslid schrijft, want ik zou niet weten wat ik je moet vertellen om te schrijven. (….) Ik weet alleen dat je eerst boos moet worden. Je moet zeggen: 'Ik ben een MENS, godverdomme! Mijn leven heeft WAARDE! ' Dus ik wil dat je nu opstaat. Ik wil dat jullie allemaal opstaan ​​uit je stoelen. Ik wil dat je meteen opstaat en naar het raam loopt. Open het raam, steek je hoofd naar buiten en roep: 'IK BEN HELS EN IK PIK DIT NIET MEER!' Ik wil dat je nu meteen opstaat, naar je ramen gaat, ze open doet en je hoofd naar buiten steekt en schreeuwt - 'Ik ben hels en ik pik dit niet meer!' Dingen moeten veranderen. Maar eerst moet je boos worden! ... Je moet zeggen: 'Ik ben hels, en ik pik dit niet meer!' Dan zullen we uitzoeken wat we moeten doen met de depressie en de inflatie en de oliecrisis. Maar sta eerst op uit je stoel, open het raam, steek je hoofd naar buiten en zeg het: "IK BEN HELS EN IK PIK DIT NIET MEER!"

Als ik die iconische scène zie en het gevolg van Beale's woorden, namelijk dat heel New York uit de ramen schreeuwt: 'Ik ben hels en ik pik dit niet meer!' vraag ik me af: wat als heel Nederland dat nu zou doen? Dan denk ik aan iemand die net als Beale het startschot moet geven. Jinek? Hugo Logtenberg? Sophie Hilbrand? Fidan Ekiz? Renze Klamer?

Yeah, right.

 

Deel dit artikel