Iedereen kan het: laat je geld duurzaam groeien

Actueel

Iedereen kan het: laat je geld duurzaam groeien

Door -

Deel dit artikel

Beleggen niet helemaal je ding? Moet je misschien toch even deze eerste column van gastredacteur Sem van Berkel jr. lezen. Is het niet voor jezelf, dan wel voor je kinderen en/of kleinkinderen.

Sem is medeoprichter van semmie.nl, een verfrissend online beleggingsplatform met een visie die ons 50méér mannen erg aanspreekt… duurzaam, eerlijk en simpel. Ze noemen het beleggen voor iedereen: voor jezelf, je kinderen en/of je kleinkinderen. In Sems eerste column deelt hij 5 beleggingstips die heel goed aansluiten bij het leven van de 50méér man. Ze komen van een man die 99% van zijn vermogen ná zijn 50ste vergaarde… beleggingsmiljardair Warren Buffett.

5 lessen van beleggingsmiljardair Warren Buffett

Begin 2018 had Warren Buffett een vermogen van ongeveer $85 miljard, zo’n 70 miljard euro. Maar Warren Buffett doet niet aan extreem dure auto’s of enorme villa’s. Hij woont nog altijd in het huis dat hij 60 jaar geleden kocht voor $31.500. En terwijl zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway zo’n $1.700 miljard aan belegd vermogen heeft, besteedt hij maximaal $3,17 aan zijn ontbijt, iedere dag bij McDonalds. Zijn bijnaam is het ‘Orakel van Omaha’. Toch is Buffetts kijk op beleggen verre van raadselachtig. En ook heel bruikbaar voor mensen die best willen beleggen, maar te weinig weten van de beurswereld.

1. Kies brede beleggingsfondsen

Zelf heeft Buffett een gouden hand in het kiezen van bedrijven waar hij in belegt. Daarbij gaat hij altijd voor bedrijven die dingen maken die hij begrijpt. Hypes of gevaar voor bubbels slaat hij over. Geen Facebook of Bitcoin. Wel Coca-Cola en Apple.
Maar niet iedereen heeft de kennis en ervaring van Buffett. Gevraagd naar advies voor de gemiddelde belegger, zei Buffett:

"The trick is not to pick the right company. The trick is to essentially buy all the big companies through the S&P 500 and to do it consistently."

Dus: kies als gewone belegger voor brede beleggingsfondsen. Denk aan indexfondsen (zoals de S&P 500), die bestaan uit aandelen van een paar honderd bedrijven. Zo spreid je je risico en ga je voor een steady rendement op de langere termijn.
 

2. Heb geduld

Beleggen is niet: snel rijk worden. Beleg dus met geduld, adviseert Warren Buffett. Dat is misschien makkelijk praten voor iemand die €70 miljard heeft. Maar daar heeft hij dan wel 76 jaar over gedaan. En een fijne gedachte voor de 50méér mens:  99% van zijn vermogen heeft hij pas opgebouwd na zijn 50e verjaardag.

"If you aren't willing to own a stock for 10 years, don't even think about owning it for ten minutes."

 

3. Groeien kost tijd

Ja, ook dit gaat over de lange termijn. Omdat beleggen gaat over groei. En volgens Buffett heeft groei altijd tijd nodig. Bedrijven die stap voor stap meer omzet genereren, beurzen die op korte termijn ook kunnen dalen, maar over een lange tijd vrijwel altijd positieve resultaten laten zien. Kortom: als je wil dat iets groeit, moet je het de tijd geven. Of zoals Buffett zegt:

“You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.”
 

4. Vertrouw op je eigen keuzes

Met zijn track record als belegger, is het niet gek dat Warren Buffett zijn eigen beslissingen vertrouwt. Toch is het ook één van zijn belangrijkste adviezen aan anderen: vertrouw op je eigen keuzes. En dat is in de beleggingswereld best lastig. Er is altijd wel iemand die een ‘gouden tip’ heeft voor een winstgevend aandeel, of die binnen een half jaar miljonair is geworden dankzij cryptocurrencies. En toch: lees je in, bedenk goed hoe je wil beleggen en vertrouw daarbij op je eigen beslissingen. In de woorden van Buffett:

 “I just look in the mirror every morning and the mirror always agrees with me. And I go out and do what I believe I should be doing. And I'm not influenced by what other people think.”
 

5. Vergeet dagkoersen en beursnieuws

De aandelenbeurs is een grillig ding. Nieuws over de olieprijs of een omzetdaling brengt beleggers soms in paniek, waardoor ze snel hun aandelen kwijt willen. Zo werkt de beurs misschien, maar zo zou je zelf niet moeten beleggen – volgens Warren Buffett (en zijn zakenpartner Charlie Munger). Omdat niemand weet wat er morgen gebeurt:

"Anything can happen anytime in markets. And no advisor, economist, or TV commentator – and definitely not Charlie nor I – can tell you when chaos will occur. Market forecasters will fill your ear but will never fill your wallet."

Zelf belegt Buffett pas in bedrijven als hij gelooft dat ze over een langere periode meer waard worden.  En dus is het beursnieuws van vandaag of morgen niet zo relevant voor Buffett. Het advies voor mensen die eenvoudig willen beleggen? Beleg in iets waarvan je gelooft dat het over een langere periode rendement oplevert. En heb geduld.

 

Gastredacteur Sem van Berkel is medeoprichter van Semmie.nl. Semmie is het online beleggingsplatform voor mensen die best willen beleggen, maar niet zo goed weten hoe. Met slimme technologie en financiële experts, biedt Semmie toegang tot een beleggingswereld die in het verleden alleen toegankelijk was voor de happy few. Het motto van Semmie.nl is Beleggen voor iedereen. Maar dan wel simpel, eerlijk en uitsluitend duurzaam. Met als pijlers Beleggen voor jezelf, voor je kinderen en/of voor je kleinkinderen. Zij regelen het hele beleggingsgebeuren. Het enige wat jij hoeft te doen is het openen van een rekening. Gewoon online. Dat kan al met 50 euro. Klein maar fijn, zeg maar.

Deel dit artikel