Het wordt weer weekend! - 16, 17 en 18 maart

Actueel

Het wordt weer weekend! - 16, 17 en 18 maart

Door -

Deel dit artikel

Je bent een knappe jongen als je je dit weekend ook maar een seconde weet te vervelen. Je hoeft alleen maar even deze 4 tips te lezen. (Met de klok mee, zie foto.)

De bouwsteen voor een lang weekend in Den Bosch

Nederland is by far het actiefste festivalland van Europa. En het mooie is dat er daardoor ook ruimte is voor festivals die een beetje buiten de lijntjes durven te kleuren. Zoals Festival CEMENT in Den Bosch, dat nog tot 24 maart duurt, en waarvan de vermaarde Verkadefabriek het kloppend festivalhart is. Wat staat je allemaal te wachten? Geven we het woord aan de organisatie: 'Een blik op de maakbaarheid van schoonheid, identiteit, vriendschap en gezondheid, op familie, op de wens iets groots voor de wereld te doen, op verzet, op de scheiding tussen mens en dier en tussen mens en machine, op sterfelijkheid en rouw, op de momenten tussen alles in waar het even stil zou kunnen vallen en op de onbegrensde dimensie van dromen, hallucinaties en sprookjes.'

Soms denk je weleens, 'Wat zouden de makers hiermee bedoelen?' Op Festival Cement kun je het ze gewoon vragen. Je kunt er in een relaxte ambiance de nieuwste generatie theatermakers, choreografen en schrijvers ontdekken en ontmoeten. Dat kan niet alleen in de Verkadefabriek maar op allerlei plekken in ‘s-Hertogenbosch. En waar je ook gaat, je zit letterlijk met je neus bovenop bijzondere voorstellingen, maar liefst 22 in getal. En omdat het sowieso geen straf is om in Den Bosch te zijn, adviseren we je om er gewoon een lekker lang weekend van te maken.

Het markante Radio Kootwijk

Een van Nederlands' meest intrigerende gebouwen vind je sinds een kleine honderd jaar midden op de Veluwe. Radio Kootwijk. Het gebouw werd in 1923 als radiotelegrafisch zendstation door de PTT in gebruik genomen en gold toen als ‘een wonder van moderne techniek’. Een kathedraal van moderne communicatie, zou je kunnen zeggen als je naar het gebouw kijkt. Je kunt er nu om giechelen - omdat we nu desnoods vanaf de Zuidpool een WhatsApp naar elkaar kunnen sturen - maar toen Koningin-moeder Emma in 1929 de radiotelefoondienst opende met de legendarische woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’, stond de hele wereld paf! Omdat je voor het eerst vanuit Nederland zomaar kon bellen met de andere kant van de wereld, in dit geval Nederlands-Indië (Indonesië). De lange golf-zender van Radio Kootwijk werd in 1998 definitief de mond gesnoerd. Maar het schitterende gebouw staat er nog - met dank aan Staatsbosbeheer- in al haar glorie. En gold Radio Kootwijk ooit als één van de best bewaakte stukjes Nederland - zelfs 007 is er nooit in geslaagd om binnen te dringen -  je mag er nu af en toe lekker rondneuzen. Zoals komend weekend op zaterdag en zondag. Je wordt ontvangen met koffie en thee en een korte film over de rijke geschiedenis van Radio Kootwijk. De gids neemt je vervolgens mee door het gebouw en vertelt je over de architectuur, de boeiende historie, techniek en het leven in het dorp Radio Kootwijk. Doe wel behoorlijke wandelschoenen aan, want tijdens de rondleiding maak je ook een korte wandeling door de schitterende omliggende natuur en breng je een bezoek aan de monumentale pomphuisjes. Je bent figuurlijk gesproken ruim 2,5 uur onder de pannen.

Programma: zaterdag17 februari om 11.30 en 13.00 uur; zondag 18 februari om 11.30 en 13.00 uur. De prijs is slechts € 17,50 p.p. Reserveren is gewenst: Staatsbosbeheer.

Opwarmen voor John Digweed & Sasha

Jaren geleden hadden we met de befaamde Britse Dj John Digweed (zie het Mannenzaken stuk John Digweed Is Mijn Held) gegeten in Amsterdam. Daarna moest hij draaien op een party. Toen we de club binnenkwamen, waar het feest al een tijdje aan de gang was, zag ik dat zijn gezicht op onweer stond. Geen wonder. De warm up Dj, die het publiek aan de hand moet nemen om het vervolgens bij de ster van de avond af te zetten, stond te hakken en te zagen. 'Hoe moet ik hier in Godsnaam overheen?', zei John, gevolgd door een aantal krachttermen die we maar niet herhalen. Als John Digweed deze vrijdag 16 maart samen met die andere grootheid Dj Sasha op een editie van Free Your Mind in de Amsterdamse Warehouse Elementenstraat draait, hoeft hij zich daar in ieder geval geen zorgen om te maken. De Nederlandse Dj en producer C-Jay verstaat namelijk als geen ander de kunst van warming up the crowd. En hij is ook niet bepaald een onbekende voor John. In 2016 verscheen Digweed's mixalbum Bedrock 18, waar een super fraai 'extraatje' aan toe was gevoegd in de vorm van een compleet ambient album van C-Jay, genaamd Echoes. Als je naar het Free Your Mind-feest wilt morgenavond; er is nog een select aantal kaarten verkrijgbaar. En kom vroeg, want het begint om tien uur! Het warm up-feest met C-Jay, dus. 

Je maakt wat mee in restaurant Blanc

Afgelopen zondag waren we in Dordrecht, waar we aten in restaurant Blanc van hotel culinair Bellevue Groothoofd. Het begon al met het tafeltje waar we met zijn vieren aan zaten. Wat een geweldig uitzicht hadden we op het zogenaamde Drierivierenpunt, waar de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas samenkomen. Het was een schitterend gezicht ook om al die grote rivieraken voorbij te zien komen op dit drukst bevaren waterknooppunt van Europa. En toen moesten onze bordjes nog komen. We hadden elk gekozen voor een vier gangen verrassingsmenu. Je kon kiezen tussen vlees of vis. Twee personen kozen voor vis en twee voor vlees. En het was hemels. Een ander woord konden we er niet voor bedenken. Zelf hadden we voor een menu met vlees gekozen en dat hebben we geweten. Eerst kwam er eend met een subliem krokant gebakken velletje, vervolgens een combinatie van kalfszwezerik- en lamsvlees en daarna een ossenhaas met drie verschillende bereidingen van ui. Alle gerechten, met de mooiste begeleidingen van groentes en subtiele, maar o zo smakelijke sauzen, waren af. Het dessert dat volgde was een complete verrassing: een deconstructed Tiramisu, waar een cappucino bij zat, met ijs, koffie en schuim. Toen we dat op hadden, kwam de vriendelijke ober langs om het schoteltje waar het kopje op stond om te draaien... waar zich in de uitsparing een crème brulée bevond. Kicken! Als je deze zondag richting Dordt gaat, ga je wat meemaken in restaurant Blanc.

Een interessante korte docu over Radio Kootwijk:

Deel dit artikel