Het nieuwe Nederland logo. Gaaaap!

Actueel

Het nieuwe Nederland logo. Gaaaap!

Door -

Deel dit artikel

Temidden van alle debatten over stikstof (milieu) en roetstof (Zwarte Piet) is het je wellicht ontgaan, maar Nederland heeft een nieuw logo. 

Die grap heeft de Nederlandse belastingbetaler dan ook nog eens 200.000 Euro gekost. Er zijn dagen bij dat ik het niet op zak heb.

Het is een beetje mijn werkgebied – ik werk veel met Tourism Boards wereldwijd die ‘hun land’ aan de Aziaten willen slijten – dus altijd leuk om te zien dat Nederland ook wat doet internationaal. Zoals iedereen die wel eens buiten Nederland geweest is wel weet, staan we als vanouds bekend om drie zaken: het red light district, voetbal en drugs. Nu worden de Wallen al jaren stelselmatig afgebroken en als men je anno 2019 nog aanspreekt op van Basten en Rijkaard is het ook duidelijk dat dat voetbal – hoewel weer hoopgevend – niet meer is wat het geweest is. En nu je tegenwoordig op internationale beurzen gewoon kunt investeren in bedrijven die cannabis produceren, lijkt Nederland ook zijn monopoly op groene blaadjes snel te verliezen. Tijd om ons kleine land weer op de kaart te zetten met een nieuw logo dus.

Welcome to HEL

Altijd leuk om een land internationaal te promoten, en sommigen zijn daar heel creatief in! Zo kan ik me de vrij directe uitnodiging ‘So where the bloody hell are you’ van Australië nog herinneren die destijds nogal wat stof deed opwaaien. Die Australiërs kunnen er wat van want zo had Darwin, gelegen in the Northern Territories of NT, de officieuze slogan ‘CU in the NT’. ‘In the’ was dusdanig klein gemaakt dat je van een afstand alleen het redelijk offensieve maar in Australië toch veel gebruikte woord CUNT zag. Humor. Dan is er ‘Incredible India’, een mooie alliteratie die weinig onder doet voor de ‘Delhi belly’ en de ‘Bombay bottom’ die je daar welhaast gegarandeerd oploopt. Ik heb ook eens een mooi billboard gezien met ‘Nobody in their right mind would come to Helsinki in November. Except you, you badass. Welcome.’ Welcome to HEL dus, waarbij HEL de code voor het vliegveld van Helsinki is. 

Verbazingwekkend land

Echt leuk wordt het pas met de aloude slogan ‘Amazing Thailand’, die grappig genoeg welhaast op iedere gebeurtenis van toepassing is in dit inderdaad verbazingwekkende land. Zelfs de dames in de bars laten zich niet onbetuigd en fluisteren nog wel eens zwoel ‘Amazing Thailand’ in je oor als ze bij je op schoot springen of in je kruis grijpen, dat heb ik mij door een goeie vriend laten vertellen althans. Kijk, dan heb je pas echt een integrale 360 graden marketing campagne die een land op de kaart zet!

Met een beetje creativiteit kom je dus een heel eind, en een land promoten is relatief eenvoudig want er is een overvloed aan materiaal om creatief mee te zijn. Het ‘Holland’ logo wat tot nog toe gebruikt werd, was weliswaar niets aparts maar wel erg herkenbaar. Speels, met een tulp. Oranje, uiteraard. Alsof het uit de losse pols ‘gevingerverfd’ was. Alsof het wilde zeggen ‘in dit land kan veel en moet weinig’. Waarom het zo nodig veranderd moest worden, weet ik niet precies maar van een nieuw logo verwacht je dan in ieder geval dat het een verbetering is.

Asymmetrische tulp

Maar zoals Nederland tegenwoordig veranderd is in een land waar veel moet en weinig meer kan, zo communiceert het nieuwe logo de nieuwe Nederlandse zakelijkheid. Saaier en humorlozer kan het niet. ‘Holland’ is vervangen door ‘Netherlands’ met een logo wat nog het meest doet denken aan een vervormde ouderwetse NL autosticker. Marketing technisch een geweldige blunder, want Holland kent iedereen en Netherlands, zeker zonder ‘the’, klinkt voor buitenlanders als ‘Neverland’ wat weer onbedoelde associaties met Peter Pan danwel Michael Jackson oproept. Een nepland dat niet echt bestaat en associaties die je liever niet hebt, hoe dan ook. De speelse tulp is vervangen door een nauwelijks als zodanig herkenbare asymmetrische tulp die zich geforceerd in de NL autosticker gewurmd heeft. Niet te verwarren met het TeamNL logo van de olympische atleten die, hoe origineel, ook een soort tulp uit de ‘L’ laten groeien maar dan anders. Hoe je het ook wendt of keert, het nieuwe logo klopt qua strategie en qua ontwerp van geen kanten en die grap heeft de Nederlandse belastingbetaler dan ook nog eens 200.000 Euro gekost. Er zijn dagen bij dat ik het niet op zak heb.

Briljant gevonden

Als Nederlander in het buitenland heb je het sowieso al moeilijk, want Italy heeft Italians, Germany heeft Germans, Sweden heeft Swedish maar met een paspoort uit The Netherlands ben je ‘Dutch’. Niet te verwarren met ‘Deutsch’ wat dan weer op die Germans slaat. Volg je het nog? Ik had een tijdje terug toen ik mijn Thaise rijbewijs ging verlengen allemachtig veel moeite een Thaise bureaucratische mevrouw er van te overtuigen dat ‘Dutch’ en ‘the Netherlands’ aan hetzelfde land refereren. Ze wilde er niet aan. Gelukkig had ik mijn altijd bijdehante vriendin bij me die mevrouw uitlegde dat Thailand vroeger Siam heette, ‘same same’. Briljant gevonden want mevrouw ging overstag en voorzag mij verder netjes van een nieuw Siamees rijbewijs.

Als knal op de vuurpijl, waarmee nog maar eens bevestigd wordt dat de overheid overloopt van arrogante slapjanussen, voerde Minister Sigrid Kaag voor die 2 ton als excuus aan, en dit is geen grap: ‘Het is een kleine investering in verhouding tot het totaalbudget van de rijksoverheid. Het is een heel klein bedrag op de hele begroting.’ Ja, zo ben je er altijd makkelijk uit natuurlijk. Maar ook dat is het huidige Nederland, begrijp ik. Oh wat verlang ik terug naar dat oude Holland.

Gallery

  • Het nieuwe logo
  • Kijk, dit is een logo! Van het Noorderlijk Territorium van AustraliĆ«.
  • Het oude logo

Deel dit artikel