Het is weer weekend!

Actueel

Het is weer weekend!

Door -

Deel dit artikel

Wat zullen we zaterdag 24 en zondag 25 februari eens gaan doen? Mocht je nog geen plannen hebben, dan raden we je aan om deze toptips even tot je te nemen. Komen ze. (Met de klok mee, zie foto.)

 

Op het puntje van je stoel met Chris Rock

Lang, lang geleden zaten we met de hele familie aan de buis gekluisterd als Toon Hermans, Wim Sonneveld of Wim Kan een one-man show gaven. Daar werd nog weken over gepraat. Het zijn andere tijden, dus dat houdt in dat die tijden ook nooit meer terugkomen, maar we kregen deze week wel een Grote Drie-gevoel toen we de show van de Amerikaanse komiek Chris Rock zagen op Netflix. De beruchte Hollywood scribent Bob Lefsetz schreef over Rock's show Tamborin: 'There's more wisdom in this hour than there is in a year of network television.' En daar kunnen we ons helemaal in vinden. In een moordend tempo komen alle onderwerpen en issues voorbij die Rock bezighouden: van het gezin tot aan de nutteloosheid van het ego, van rassendiscriminatie tot Rihanna. Je zou denken dat het onderwerpen zijn waar niets nieuws aan te behalen valt, maar dan ken je Cris Rock nog niet, die je afwisselend op het verkeerde been zet en op het puntje van je stoel laat zitten. Als je er niet op uit wilt, dit weekend, is dit het beste dat je in huis kunt doen. Nou, het op één na beste dan... Toch lieverd?

 

Zwolle voor de vinylliefhebber

Wat is er nou leuker om lekker te neuzen in een immense hoeveelheid oude liefdes? Hebben we het in dit geval over vinyl LP's en singles. En dit is niet zomaar een beurs op Koningsdagniveau, dit is de grootste platenbeurs van de Benelux. Hier vind je op zondag 25 februari toonaangevende nationale en internationale verzamelaars en handelaars in vinyl. Wel zo fijn, vrijwel elk muziekgenre komt hier riant aan bod. Om de sfeer extra te verhogen zijn er ook diverse liveoptredens gepland. En maak je geen zorgen... ook als je (nog) geen platenspeler hebt, val je niet uit de toon. Daar zorgen de naar een nieuw baasje smachtende CD's en DVD's op de beurs wel voor.

 

Een soort van Mannenzaken live!

Zaterdag 24 februari, tijdens de Amsterdamse Nacht voor de Nacht, presenteert de Melkweg de eerste editie van Layers: een nieuw elektronisch concept, waarbij een DJ/artiest wordt uitgenodigd die volgens eigen inspiratie de avond mag vormgeven. De serie wordt afgetrapt door het Duitse technoduo Monkey Safari. Dat is op zich al de moeite waard, maar het wordt nog interessanter als je het stuk op de site van Nacht voor de Nacht leest: 'Journalist en zelfbenoemd ‘night life reporter’ Mick Boskamp wordt ingeschakeld om zich te verdiepen in Monkey Safari. Boskamp zal tussen de openings-dj’s en hoofdact een column voordragen waarin hij de avond en Monkey Safari introduceert.' En even verderop in het stuk: 'De avond onderbreken voor een tien minuten durende introductie is een gedurfd experiment, maar de bedenker van het concept Jeroen van Schie heeft er vertrouwen in. "Ik vind het wel interessant: hoe reageert het publiek op Mick Boskamp die opkomt en hun aandacht vraagt voor een inhoudelijk en mooi verhaal over Monkey Safari? Ik denk dat het een toegevoegde waarde kan zijn."' Kortom: als je 50 % van Mannenzaken in actie wilt zien, dan is dit je kans.

 

Opera aan de Maas

Een tijdje geleden hoorden we op de radio de regisseur van Nederlandse Reisopera aan het woord. En of je nou opera minded was of niet, je moest wel in het hart worden geraakt door de bevlogenheid en liefde van waarmee er over het werk van de Reisopera werd gesproken. Het ging over de voorstelling Siroe, re di Persia (Siroe, koning van Perzië). Een barokopera die je beleeft als een verhaal uit 1001 nacht. Het is zowel een sprookje over goed en kwaad, als een ontroerend verhaal over échte mensen. Siroe, de oudste zoon van koning Cosroe, krijgt het in deze opera stevig voor zijn kiezen. Hij wordt geconfronteerd met een achterbakse broer die uit is op de troon, een overijverige geliefde die op wraak zint, een prinses die haar liefde niet beantwoord ziet en een vader die iedereen gelooft, behalve zijn eigen zoon. Zoals het hoort, overwint het goede uiteindelijk het kwaad en Siroe bestijgt de troon van Perzië. Is het erg dat we de afloop alvast verklappen? Welnee! Let wel, deze opera is wel even andere koek dan het traditionele repertoire. Het is sowieso een feest voor het oor - met virtuoze bravoure-aria’s en lang uitgesponnen zanglijnen; en de enscenering is ronduit verbluffend. En nu even opgelet: Siroe, re di Persia speelt op zaterdagavond 24 februari in de Papyruszaal van het prachtige Theater aan het Vrijthof, in Maastricht. Er wordt gezongen in het Italiaans met Nederlandse boventitels.

Deel dit artikel