Het andere gezicht van Carnaval

Actueel

Het andere gezicht van Carnaval

Door -

Deel dit artikel

Het mooie van ouder worden is dat je steeds meer leert en kennis vergaart. Levenservaring, zeg maar. En daar hoef je niet voor terug naar de schoolbanken. Vorig jaar zat ik namelijk op de bank thuis naar De Wereld Draait Door te kijken.

En toen vielen de schellen me van de ogen. Ze maakten ruim baan voor traantjes van ontroering. En het onderwerp? Carnaval! Of beter gezegd, vastelaovond, zoals ze het in Limburg noemen. Een onderwerp dat ik tot die WDD-uitzending niet erg serieus nam, om het mild uit te drukken.

Nao 't Zuuje

Het kostte regisseur Rob Hodselmans van de documentairefilm Nao 't Zuuje slechts 54 seconden om me uit de Carnavalsdroom te helpen. En op dat moment nam ik alle laatdunkende opmerkingen en stellige meningen terug, die ik in mijn onwetendheid kwistig meende te moeten rondstrooien. Wat een eyeopener is deze prachtfilm!

Dit is dus niet ironisch bedoeld. Ik méén het. Want wat zag ik? Waar ik tot nu toe altijd uitsluitend hossende, veel bierdrinkende en kinderachtig verklede volwassenen zag, keek in plotseling diep in de ogen van het andere gezicht van carnaval. Ik zag een eeuwenoude traditie genaamd vastelaovond. Een feest dat mensen anno nu ontroert, blij maakt, verbroedert en verbindt. Waarin een jongeman van de wereld, in dit geval BNNVARA-presentator Lex Uiting, de hoogste eer ten deel werd die zijn geboortestad Venlo te bieden heeft: hij werd gekozen tot Prins Carnaval. De film biedt een prachtig beeld van wat het fenomeen Prins Carnaval met mensen doet. Het ene moment staat hij als een top-DJ met zijn gevolg op een podium in de spotlights, het volgende moment zit hij aan het ziekbed van een licht dementerende oude mevrouw heel lief een liedje te zingen...

Alleen Prinsen of mogen Prinsessen nu ook?

Naast de zegetocht van de Prins Lex de Eerste van Venlo viel me toen nog iets op dat met Carnaval te maken heeft. Het is er natuurlijk de tijd van het jaar voor. Maar in dit geval heeft het ook met Tijdgeest te maken. Ik kreeg een bericht van Huawei onder ogen. Nu zul je wellicht denken, wat heeft deze Chinese elektronicagigant met 'ons' carnaval te maken? Dat dacht ik namelijk ook. Het zit zo...

Een jaar en een paar maanden geleden werden er in de gemeenteraad van carnavalsstad Tilburg vragen gesteld over het feit dat Prinsessen Carnaval niet bestaan. Dat wil zeggen, er zijn wel prinsessen, maar die kunnen volgens de geldende statuten NIET de officiële Prinses Carnaval, of wel bestuurder van de stad in carnavalstijd worden. De statuten van dit fenomeen zijn namelijk medio 19e eeuw opgesteld. Een tijd waarin vrouwen maatschappelijk en staatsrechtelijk als ondergeschikt aan de man werden gezien. Maar anno 2018 klinkt het wel een tikje vreemd... in een land waarin we drie koninginnen op rij hebben gehad.

Als officieel begeleider van mijn eigen Prinses op de Erwt (ook wel Grote Liefde de Eerste genaamd) heeft dit initiatief zeker mijn sympathie

Huawei zocht en vond in de grote carnavalssteden 's-Hertogenbosch, Tilburg, Breda en Eindhoven een viertal Prinsessen in spé. Die werden op de staatsiekiek gezet - met een Huawei P Smart smartphone, omdat die is uitgerust met de beste camera en die, de naam zegt het al, twee keer zo slim is - door Instagrammer en smartphonefotograaf Groovypat. Huawei adopteerde de prinsessen in figuurlijke zin door ze te steunen bij de aanschaf van kroontjes, galajurken en andere essentiële prinsessenzaken. Dat is natuurlijk een publiciteitsstuntje, maar als officieel begeleider van mijn eigen Prinses op de Erwt (ook wel Grote Liefde de Eerste genaamd) heeft dit initiatief zeker mijn sympathie.

Terug naar Prins Lex de Eerste... Ik kan alleen maar zeggen, de film MOET je zien. En dat kan. Hier is de link.

foto credit: H. Heyerlein

Hieronder: Groovypat fotografeert met zijn Huawei de Carnavalsprinsessen:

Deel dit artikel