Goede en geen voornemens voor 2019

Actueel

Goede en geen voornemens voor 2019

Door -

Deel dit artikel

Om meteen met de deur in 2019 te vallen. Heb jij goede voornemens voor dit jaar? Zo ja, dan moet je onderstaande dialoog tussen de mannen van Mannenzaken maar even lezen als je tijd hebt. En heb je ze niet, let dan met name op wat Willem zegt...

'Ik neem het leven bij de dag. Je kent mijn motto: haast hebben is zonde van de tijd.'

Willem Schouten: We zijn nu 4 dagen in het nieuwe jaar op weg. En wat ik eigenlijk helemaal niet van jou weet: doe jij aan goede voornemens?

Mick Boskamp: Sorry, ik moest even bijkomen. Ik lees net dat Luv' weer bij elkaar is. Met Chimene van Oosterhout in de plaats van Patty Brard. Waarom niet eigenlijk? Ik vind het wel een vondst! Okay, goede voornemens. Wist je dat slechts 12 procent van de mensen met goede voornemens, die voornemens ook daadwerkelijk waar maakt? Weet je hoe dat komt? Omdat 88 procent een marathon als een sprintje beschouwt. Om maar een voorbeeld te noemen: een crash-dieet werkt gewoon niet. Maar als je de eerste week bijvoorbeeld meer water drinkt en de tweede week elke dag op je suiker-intake let, moet je eens kijken waar je komt uiteindelijk.

WS: Luv' weer bij elkaar!... Wedden dat ze bij de Toppers gaan intrekken? (Ik zei je toch al dat 2019 in velerlei opzichten een bijzonder jaar gaat worden?!) Maar terug naar de goede voornemens. De naam alleen al is slecht gekozen. Die suggereert dat wat je daarvoor hebt gedaan VERKEERD is. Dat is me een te negatief vertrekpunt. Ik zie het liever als voortschrijdend inzicht dat tot een verbeterd leven leidt. Als je nu door mijn woordkeuze denkt dat ik een tik van de zweefmolen heb gekregen, vrees niet... Ik sta nog steeds zeer stevig met beide beentjes op de grond. En ik zal mijn eerste vraag aan jou, waar je geen antwoord op gaf, herformuleren: wat zou jij in 2019 graag nog meer of beter gaan doen dan voorheen?

Wasbordje en stralend gebit

MB: Je bent en blijft een bijtertje. Nou, ik ga dus meer water drinken en op mijn suiker-intake letten. Even serieus: ik wil twee dingen. En ga niet lachen. Ik ga al lekker in de gym en qua fitness, maar ik wil een wasbordje. Voor het eerst van mijn leven. Als ik sta te plassen, moet ik toch - hoewel ik aanzienlijk ben afgevallen - een klein weinigje voorover hellen om te zien waaruit ik plas. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de grootte van mijn orgaan, maar net als willen dat je in het eerste van Ajax gaat spelen op je 62e, denk ik niet dat ik die in 2019 in rustige toestand groter krijg. Dus een wasbordje. Straks met dank aan Gina's Gym in Zandvoort. Daarnaast wil ik een stralend gebit. En daar wordt ook aan gewerkt.

WS: Een mond met goedverzorgde tanden is het uithangbord van iedere 50plus man. Mijn ouders waren van de generatie: een kunstgebit, dat is pas ideaal. Dus met de mondhygiëne nam ik het als kind daardoor niet zo nauw. En als adolescent was ik als de dood voor de tandarts. Ken je die scene uit Marathon Man? Waarin bij Dustin Hoffman zonder verdoving een voortand wordt afgeslepen? Dat heb ik op 14-jarige leeftijd écht meegemaakt. Geloof me, Hoffman was underacting in die scène... Ik ben uiteindelijk op mijn 23ste, dankzij mijn toenmalige vriendin (ere wie ere toekomt) in de bekwame handen van een toptandarts gevallen en die heeft mijn gebit gered. Ben ik 'm tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

Een mooi streven

MB: Auw! Ik krijg gewoon plaatsvervangend pijn in mijn tanden van dat verhaal van je als 14-jarige! Ik heb iets soortgelijks meegemaakt met de schooltandarts, die toen ik 6 was met apparatuur en al naar de Hannie Schaftschool in Zandvoort kwam. Met een verroeste boor. Althans: zo voelde het. Mijn hemel, want ben ik blij dat ik nu in Amsterdam bij een grandioze, volstrekt pijnloze praktijk zit, Lassus Tandartsen. Ja, Thomas Rietrae en team, you've made my 2018!

WS: Even terug naar dat wasbordje van je. Ik heb het je eerder zien doen, toen je voor een verhaal in Playboy van een slappe vlaflip in een Drents hunebed veranderde. Heeft Erwin Olaf jou toen niet ervoor en erna gefotografeerd? Het is op onze leeftijd reuze handig om zicht te hebben op de plas. Mijn advies, plas in eigen omgeving zoveel mogelijk zittend. Het plast veel lekkerder en minder rommelig. Dat laatste vinden de huisgenoten ook erg fijn. En voor je het vraagt, ik maak nooit aan het begin van het jaar plannen tot verbetering. Ik neem het leven bij de dag. Je kent mijn motto: haast hebben is zonde van de tijd. Ik probeer in het hier en nu te leven. Een morgen weer een dag. Maar dat wasbordje van jou... dat vind ik een mooi streven. Hoe ga je het doen?

Erwin Olaf reserveren

MB: Sorry, Willem, dat ik het steeds weer over mezelf heb, maar ik stond echt op het punt om je te vragen of jij ook goede voornemens hebt! Het leven bij de dag nemen is op onze leeftijd misschien wel het beste. Maar ik wil alleen nog zoveel! Zoals dat wasbordje. Wat ik ga doen, is meer water drinken en minder suiker eten. Het lijkt nu flauw om dat te zeggen, maar daar begint het wel mee. Want je kunt buikoefeningen doen totdat je denkt dat je een ons weegt, maar dat gebeurt dus niet. Want dat wasbordje komt alleen maar tevoorschijn als je flink traint. Maar ook, en dat is belangrijker, als je flink afvalt. En je weet: plaatselijke vetverbranding is onmogelijk. Dus ik ga goed op mijn eten letten, veel kleine porties gedurende de dag. Mijn lief zei laatst, en toen begreep ik het van die kleine porties, dat je een locomotief aan de praat houdt door continu kolen op te scheppen. Met andere woorden: je houdt je stofwisseling aan de praat door steeds kleine maaltijden te nuttigen met veel groenvoer, waardoor je - o schone paradox - meer vet verbrandt.

WS: Dat klinkt goed. Voor wanneer kan ik Erwin Olaf reserveren?

MB: Op dezelfde dag dat hij onze Koning en zijn gezin fotografeert. Want daar wil ik wel even tussen staan met mijn wasbordje.

(Pssst...we komen graag op visite in je mailbox. Abonneer je hier op onze newsletter)

Deel dit artikel