Gevoelsleeftijd - Een gevoelig onderwerp

Actueel

Gevoelsleeftijd - Een gevoelig onderwerp

Door -

Deel dit artikel

Het aloude gezegde, Je bent zo oud als je je voelt, is nieuw leven ingeblazen door de discussie over gevoelsleeftijd, die werd aangezwengeld door Emile Ratelband. Mick (62) en Willem (63) doen niet aan discussie. Ze gaan als gevoelige 50plus mannen gewoon met elkaar in gesprek.

Willem: Het is maandag. Hoe oud voel jij je vandaag?

Mick: Vandaag voel ik me 62. Komt omdat ik het weekend niet bij mijn lief ben geweest. Zij laat me altijd 32 voelen. En vlak daarna 72.

W: Ik ben blij dat je het onderwerp meteen aansnijdt. Grote Liefde en ik maken er regelmatig grapjes over. Meestal als ik iets jongensachtig doe. “Hoe oud ben jij eigenlijk?” “Ik? Oh, ik ben zes.” In die trant, dus. Ik voel me eigenlijk alle leeftijden. En nee, het leven is geen film voor alle leeftijden die aan je voorbijtrekt. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat leeftijd er helemaal niet toe doet. Dus is het ook niet nodig om dat gevoel in een officieel document door de overheid te laten bevestigen. Ik bedoel, als je het zelf al weet, dan weet je toch genoeg?

‘Leeftijdsdiscriminatie is aan de orde van de dag en daar hoor je nauwelijks iemand over.’

M: Helemaal mee eens. Maar aan de andere kant heeft de megalomane Emile Ratelband desondanks een interessant onderwerp aangesneden. Want in Nederland word je wel heel snel afgerekend op je werkelijke leeftijd. We hebben het vaak over discrimineren, van Zwarte Piet tot aan de rechten van vrouwen die nog steeds niet op één lijn liggen met die van mannen. Maar leeftijdsdiscriminatie is aan de orde van de dag en daar hoor je nauwelijks iemand over. Kijk maar naar het leger mannen en vrouwen van boven de 50 dat een baan zoekt. Ik weet zeker dat de meeste sollicitatiebrieven in Nederland in de prullenbak verdwijnen als er een geboortejaar van vóór 1970 bij de NAW-gegevens staat.

W: Wat ik jammer vind is dat een figuur als Ratelband met dit onderwerp aan de haal is gegaan. De man kun je niet serieus meer nemen. En het gaat 'm om zichzelf. HIJ voelt zich jonger dan zijn geboortejaar. Maar het is, zoals je al aangaf, een maatschappelijk probleem. Met vele gezichten en visies. Heb je toevallig de column van Mathijs Bouman in het FD van 10 oktober gelezen? Daar staat een aantal zinnige observaties in. En nog leuk opgeschreven ook!

M: Wat vertelt 'ie dan zoal?

W: Ik neem de vrijheid om hem te citeren: 'We leven steeds langer en de bevolking vergrijst snel. Daar hoort een nieuwe kijk op leeftijd bij. In Europa neemt het percentage 60-plussers het meest toe, tot bijna 35% in 2050, maar ook in Azië en de beide Amerika’s zal dit aandeel tegen die tijd rond de 25% komen te liggen. In het kinderrijke Afrika is in 2050 nog geen 10% van de bevolking ouder dan 60 jaar, maar zelfs daar is er een duidelijk stijgende trend.
De wereld kan het zich niet veroorloven nonchalant met deze al grotere groep 60-plussers om te gaan. Zestig- en zeventigjarigen die nog kunnen en willen werken, zullen daar de kans voor moeten krijgen, want de wereldeconomie kan een drastische verslechtering van de verhouding actief-inactief niet aan. Tegen de sterke trend van vergrijzing valt simpelweg niet op te robotiseren.’

‘Regels en beleid moeten niet gebaseerd zijn op kalenderjaren, maar op biologische leeftijd.’

‘Bovendien zijn er experts die voorspellen dat de levensverwachting in deze eeuw veel sneller op zal lopen dan waar de conservatieve prognoses van uitgaan. Econoom Andrew Scott van de London School of Economics denkt dat het daarom de hoogste tijd is om af te stappen van het idee van harde leeftijdscriteria. Net als Ratelband vindt hij subjectieve leeftijd relevanter. Regels en beleid moeten niet gebaseerd zijn op kalenderjaren, maar op biologische leeftijd: als we ouder worden, moeten de maatschappelijke arrangementen automatisch gecorrigeerd worden voor deze ‘leeftijdsinflatie’. Alleen zo kan de demografische tijdbom van vergrijzing worden ontmanteld en hoeven we het heugelijke feit dat we steeds langer leven geen ‘probleem’ meer te noemen.’

‘Dat bij 50plus mannen het testosteron-level dramatisch afneemt, en dat je in de gym geen spieren meer opbouwt, dat schijnt dus volkomen kolder te zijn.’

M: Misschien zouden ze bij de media wat meer moeten laten schrijven door 50plussers... Net zoals wij dat doen. We moeten er alleen voor zorgen dat we nog véél meer 50plus mannen (en vrouwen, want we zijn 100% vrouwvriendelijk) gaan bereiken. Want dat is toch nog wel een dingetje. Mannen zijn op mediagebied veel luier dan vrouwen. Het is aan ons om ze in beweging te krijgen. En nu we het toch over beweging hebben. Soms nemen we ook dingen te gemakkelijk voor lief. Dat bij 50plus mannen het testosteron-level dramatisch afneemt, bijvoorbeeld. En dat je in de gym geen spieren meer opbouwt. Dat schijnt dus volkomen kolder te zijn. Ken je de acteur J.K. Simmons? Die gast is 63. En je moet voor de gein eens even kijken hoe droog en gespierd hij is...

‘Je kunt er honderd mee worden. En dat is ook precies wat ik van plan ben.’

W: Ik heb even gekeken en je hebt gelijk, die voelt zich vast geen 63. En nu snap ik dat jij ook regelmatig naar de gym gaat. Ik doe elke dag push ups en planken. Daar heb ik een speciale techniek voor ontwikkeld die ik in het kader van de discretie voor mezelf moet houden. Laat ik dit zeggen, ik heb tijdens de work out geen beeldscherm of andere vorm van entertainment nodig, zoals vaak in sportscholen het geval is. Daarnaast tennis ik, waarbij Grote Liefde me alle hoeken van de baan laat zien en ik als een jonge hond achter de bal aan ren. En dan beloon ik mezelf regelmatig met een rondje golf. Een zwaar onderschatte sport - want lichaam en geest worden erdoor op de proef gesteld. En je ziet zelden iemand die geblesseerd raakt door golfen. Je kunt er honderd mee worden. En dat is ook precies wat ik van plan ben. En kun je mij svp even uitleggen waarom het kolder is, dat van die spieropbouw en testosteron?

M: Natuurlijk neemt je testosteron af als je ouder wordt, maar je kunt het proces aanzienlijk verlangzamen door wat jij doet. In beweging blijven. Met name ook in horizontale toestand. Sporten en seks, twee levensbehoeften voor mij die ik niet wil opgeven, ook niet na mijn 62e. En je krijgt er een bonus bij - nee, geen boner - in de vorm van een goede geestelijke conditie.

W: Een wijs iemand heeft ooit over seks gezegd: 'Als er iets leukers wordt uitgevonden, dan blijf ik het er toch bij doen.' Maar wat zeggen we nu tegen Emile Ratelband?

M: We bedanken hem voor het onder de aandacht brengen van dit maatschappelijk probleem. En we wensen hem veel geluk, maar vooral heel veel wijsheid toe voor de komende jaren.

Deel dit artikel