Genomen worden door 14 matrozen

Actueel

Genomen worden door 14 matrozen

Door -

Deel dit artikel

Robert Jan Fernhout legt uit dat het juist goed is voor het vrouwenvoetbal als er flauwe grappen over worden gemaakt. 

Door: Robert Jan Fernhout

Men creëert zo een slachtoffercultuur waarbij men, meestal onterecht, allerlei zaken terugbrengt naar geslacht.

Eerder dit jaar trok een kop op het Amerikaanse CNN mijn aandacht. ‘Woman cyclist forced to stop race after catching up with men’. Vrij vertaald dus ‘Vrouwelijke wielrenner gedwongen om wedstrijd te stoppen nadat ze mannen inhaalt’. Niet veel later zag ik dezelfde kop terug bij sommige van mijn zeg maar meer feministische Facebook vriendinnen terwijl zij toch helemaal geen interesse hebben in de wielersport.

Om veiligheidsredenen

Ik ben er dus even ingedoken en het bleek dat er die bewuste dag twee wedstrijden op hetzelfde parcours plaatsvonden. De mannen waren wat eerder vertrokken, en of zij nou langzaam reden of de vrouwen sneller dan verwacht, feit is dat de wedstrijd van de vrouwen om veiligheidsredenen even werd stilgelegd. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Nederlandse Chantal Blaak en ik durf er wel op in te zetten dat ironisch genoeg geen enkele van mijn zeg maar meer feministische Facebook vriendinnen je dat had kunnen vertellen.

Het was uiteindelijk dus een tijdelijke neutralisatie en dat komt om uiteenlopende redenen wel vaker voor in het wielrennen. CNN had kunnen koppen met ‘Chantal Blaak wint Omloop het Nieuwsblad’ of ‘Race in België tijdelijk geneutraliseerd om veiligheidsredenen’ maar dat laatste interesseert niemand een ruk natuurlijk. In de harde strijd om de click en de adverteerder besloot men dus flink olie op het vuur te gooien en er een geslachtskwestie van te maken wat er bij mijn zeg maar meer feministische Facebook vriendinnen als zoete koek in ging. Wat waren ze verontwaardigd!

Negatieve bagger

Het is een goede zaak dat sportende vrouwen meer aandacht krijgen. Het is dan ook jammer dat veel media nog steeds in termen van ‘mannen tegen vrouwen’ denken en dit soort negatieve bagger over het publiek uitstorten. Maar we vreten het op. Want het voelt zo goed om lekker verontwaardigd te zijn. Maar helaas voegt het breed uitmeten van vermeend onrecht weinig toe aan het streven gelijkheid te bewerkstelligen. Men creëert zo een slachtoffercultuur waarbij men, meestal onterecht, allerlei zaken terugbrengt naar geslacht.

Het laatste voorbeeld is het vrouwenvoetbal. Op groene.nl schreef ene Rosa van Gool een overigens goed beargumenteerd en interessant artikel getiteld ‘Het voetbalpatriarchaat in de studio’ waarbij gesteld wordt dat grappen over ongesteldheid en voorliefde voor juwelen alsmede een top 5 van mooiste voetbalsters aangeven dat vrouwenvoetbal niet mee zou tellen. Alsof er alleen grappen over vrouwelijke voetballers gemaakt worden. Ik zou juist denken dat die grappen bewijzen dat de voetballende vrouwen eindelijk serieus genomen worden. Er wordt zendtijd aan ze besteed en er wordt over ze geluld. En net als bij de analyses over het mannenvoetbal gaat het inderdaad vaak nergens over en zijn de flauwe grappen ook niet van de lucht. Als je ooit naar Derksen en van der Gijp gekeken hebt, weet je wat ik bedoel. Wat wil je nog meer, denk ik dan? En mannelijke voetballers zijn toch ook gewoon vaak sekssymbolen voor vrouwen?

Losgeslagen Jules Deelder

Even terug in de tijd om het in perspectief te plaatsen. Het is 1990. Losgeslagen Jules Deelder levert samen met de immer truttige Maartje van Weegen commentaar op een WK voetbalwedstrijd in het programma NOS Mondiale. Deelder vindt blijkbaar dat Koeman zich wat traag voortbeweegt wat hem de onsterfelijke uitspraak ontlokt: ‘die gozer moet door veertien matrozen in zijn hol worden geneukt’. Maar anno 2019 maken we ons druk om een grapje over ongesteldheid. Daar zou zelfs Maartje van Weegen nog om kunnen lachen, stel ik me zo voor. 

Robert Jan Fernhout woont met zijn Thaise vriendin en een kat in Bangkok. Hij verwondert zich tegenwoordig meer over de huidige Nederlandse cultuur dan over de Thaise. De weekends brengt hij vaak door op een Italiaanse racefiets. Probeert het leven verder nog wat aangenamer te maken met lekker eten, een fles rode wijn (oude wereld graag), reizen, fotografie, muziek, lezen en humor. En hij schrijft met veel plezier af en toe een stukje voor Mannenzaken.

Deel dit artikel