Gefeliciteerd, Dick Maas!

Actueel

Gefeliciteerd, Dick Maas!

Door -

Deel dit artikel

Vandaag is onze nationale filmtrots Dick Maas 67 jaar geworden. Dat, en meer over Dick, wil Mannenzaken graag met je delen.

In het jaar dat één van de meest uitgesproken filmregisseurs van Nederland de 6 en de 7 achter zijn naam mag zitten, valt er voor hem binnenkort nog iets te vieren. Op 11 mei is het precies 35 jaar geleden dat Dick's in alle opzichten verpletterende debuut De Lift in de bioscopen kwam. Maar liefst 648.720 mensen kochten een kaartje. Onder het motto ‘voor mij is filmen: actie’ had Maas een on-Nederlandse, spannende griezelfilm afgeleverd, die de toon zou zetten voor de rest van zijn carrière.

Puntje van ons stoel

Dick dacht groter dan de andere jonge Nederlandse filmmakers. Hij wilde weg van de spruitjeslucht en nam de Amerikaanse blockbuster als voorbeeld. Naast de veelal maatschappelijk geëngageerde films en boekverfilmingen die het Nederlandse filmaanbod domineerden, viel zijn actievolle denk- en werkwijze direct op. Een van zijn meest bekende uitspraken is: 'Film is entertainment, voor een boodschap ga je maar naar de Albert Heijn.'

We herinneren ons die keer dat we – toen we voor Playboy werkten – een ruwe kopie van zijn tweede bioscoopknaller Amsterdamned mochten zien. De film was nog niet van muziek voorzien. Ook de horror- en spannende scènes hadden dus geen aanzwellende en griezelige synthesizer klanken (Maas componeert en speelt nagenoeg al zijn eigen soundtracks). En toch zaten we op het puntje van ons stoel en schrokken we ons bij tijd en wijle de blubber van wat we zagen.

Zijn grootste gave

Komen we meteen op wat Dick's grootste gave is: tot op de dag van vandaag heeft hij nog geen film afgeleverd, waarbij we ons ook maar één seconde hebben verveeld. Waar en hoe we de films zagen, deden daar niets aan af. De Lift en Amsterdamned zagen we in de bioscoop, Flodder op VHS, Down en Do Not Disturb op DVD, Sint en Quiz op tv via een streaming-dienst en Prooi op de MacBook.

Iemand die ons met elke film gemiddeld anderhalf uur laat ontsnappen aan de waan van de dag is simpelweg een hele grote.

Dick Maas, grote man, maak er een mooie en spannende dag van en dat er nog vele 'verjaardagsfilms' mogen volgen!

Hieronder de trailer van De Lift uit 1983:

Deel dit artikel