Erik ten Hag is Ajax

Actueel

Erik ten Hag is Ajax

Door -

Deel dit artikel

Het was schitterend en emotioneel, de huldiging van Ajax vanmiddag op het Amsterdamse Museumplein. Maar dit was hét moment. De ontlading van trainer Erik ten Hag.

Wat een modder had de trainer na zijn start bij Ajax in januari 2018 over zich uitgestort gekregen.

'Wij zijn Ajax!' begon Ten Hag vanaf het podium nog enigszins ingehouden. Maar al snel schreeuwde hij het uit. En de supporters gingen helemaal los. Natuurlijk was het moment dat de vader van Appie uit handen van aanvoerder Matthijs de Ligt de kampioensschaal kreeg een kippenvelmoment. Maar de ontlading van Ten Hag was onvergetelijk.

Je moet rationeel blijven denken

Want wat een modder had de trainer na zijn start bij Ajax in januari 2018 over zich uitgestort gekregen. Vooral Valentijn Driessen, chef sport van De Telegraaf, liet geen spaan van hem heel.

Daarover zei de trainer een paar dagen geleden tegen AD verslaggever Daniël Dwarswaard: 'Het raakt mij niet. Nee, het raakt mij echt niet. Of ik dat heb moeten leren? Dat weet ik niet. Volgens mij zit ik gewoon zo in elkaar. Je moet rationeel blijven denken. Als emoties de overhand krijgen, ga je verkeerde keuzes maken. Dan ga je afwijken en ben je verloren. Het slechtste dat je kunt doen. Natuurlijk moet je soms laveren en masseren, maar je moet altijd bij je visie blijven. Ik heb mezelf dagelijks de vraag gesteld: komt het einddoel in gevaar door mijn werkwijze? Blijf bij jezelf, hoe hard de buitenwereld ook schreeuwt.’

Voor elkaar door het vuur

En dat deed Ten Hag en smeedde ondertussen een team van jonge spelers die nu eens lieten zien geen verwende, rijke jongetjes te zijn, maar voor elkaar door het vuur gingen. En hoe bescheiden de bijna vijftigjarige Tukker ook is, dat is wel voor een aanzienlijk deel zijn verdienste.

In datzelfde AD-interview: 'Weet je, als ik straks op vakantie tussen de bergen zit en ik kijk uit over die prachtige weidse omgeving zal ik nog eens door mijn telefoon scrollen (om alle mooie Ajax-filmpjes te zien – MZ). De stilte om me heen, die prachtige natuur, de zon die tussen de bergen opduikt. Een glas witbier voor mijn neus. Ja, dan zal ik ervan genieten.’

Erik ten Hag is Ajax.

Deel dit artikel