Dr. Jeckyl and Mr. Hyde

Actueel

Dr. Jeckyl and Mr. Hyde

Door -

Deel dit artikel

Het was fascinerend om Mark Rutte gisterenavond op televisie te aanschouwen en nog fascinerender om Hugo de Jonge de afgelopen dagen en vandaag op Facebook van Dr. Jeckyl in Mr. Hyde te zien transformeren en vice versa.

Maar als het donker wordt verandert de pathologische people pleaser Dr. Jeckyl in Mr Hyde, die zijn pet diep over zijn ogen heeft getrokken en dingen doet die het daglicht niet kunnen velen.

Laat ik beginnen bij de extra uitzending van Op1 van zondagavond, waarin onze premier ruim een uur lang werd geïnterviewd door Jeroen Pauw en Fidan Ekiz. Het tweetal kweet zich bijzonder goed van deze taak en waren bij tijd en wijle knap pittig in hun vraagstelling. Ik had al ingecalculeerd dat de effecten van de Corona-maatregelen wereldwijd en in Nederland zich in het gesprek zouden beperken tot de gevolgen voor de economie, wat natuurlijk ook schrijnend genoeg is en waar iedereen mij iets te laconiek over doet.

Vlijmscherp artikel

Maar als we ons verstand nu eens optimaal zouden gebruiken om de hersenen te laten connecten met onzè empathische vermogens, dan zouden we wellicht bereid zijn om te luisteren naar mensen zoals psycholoog en hoogleraar Behaviour & Performance Mangement aan de Rotterdam School of Management professor Michaéla Schippers en filosoof en klinisch ethicus aan het Erasmus MC Erwin Companje. Samen schreven ze een vlijmscherp, uitstekend en uitgebreid artikel over de effecten van het Coronabeleid, dat je hier kunt downloaden.
Geen dagblad dat er aandacht aan besteedde.

Desondanks waren er mooie momenten in de speciale uitzending van Op1. Zoals toen Pauw en Ekiz het Volkskrant artikel ter sprake brachten, waarin intensive care arts Diederik Gommers vertelt dat hij door het minsterie van Volksgezondheid onder druk was gezet om te liegen voor Hugo de Jonge. Rutte werd behoorlijk nerveus van het kruisverhoor van het nijvere tweetal. Uiteindelijk zei hij dat hij en Gommers daarover door moesten praten, want 'Dat is het laatste dat ik wil.' Op Facebook vergeleek de legendarische radio-Dj Ferry Maat de geïnterviewde met een paling in een emmer met snot.

Geen meetlint op zak

Verder vertelde Marky Mark dat wie op de bon was gegaan wegens het overtreden van de coronamaatregelen niet op kwijtschelding hoefde te rekenen. De afgelopen maanden zijn er ruim 15.000 boetes uitgedeeld, maar een generaal pardon voor de boetes komt er dus niet. 'Het was nu eenmaal cruciaal dat mensen zich aan de coronaregels hielden’, onderstreepte hij. Het gaat daarbij om mensen die bijvoorbeeld te weinig afstand bewaarden of met te veel mensen bijeen waren. Misschien ook wel mensen die geen meetlint op zak hadden, want 1 meter is al lastig in te schatten, laat staan anderhalve meter.

Toen het gesprek bijna voorbij was en Rutte steeds opgeluchter leek, alsof het karretje van de achtbaan naar het eindpunt gleed, moest ik denken aan het verhaal dat ik op Facebook had gelezen van mijn lieve buurvrouw Inge. Haar dochters, de één licht en de ander donker getint, maar wel van dezelfde ouders, hadden de bus naar Zandvoort genomen. Ze droegen een mondkapje en waren uit voorzorg iets uit elkaar gaan zitten, mocht een controleur denken dat ze geen zusjes waren. En ja hoor, de controleur van dienst dacht dat dus ook. Dat betekende tweemaal 95 euro. Zelfs nadat ze hun ID's hadden laten zien, kon de man – nadat hij het arme tweetal behoorlijk moeilijk had gemaakt met opmerkingen in de trant van 'maak dat de kat maar wijs dat jullie hetzelfde dak boven jullie hoofd hebben.'- het nog nauwelijks geloven.

Het lijkt klein leed. Maar vergis je niet. Lees dit interview met Michaela Schippers en Erwin Companje met als kop ‘Nederlands coronabeleid veroorzaakt meer leed dan het voorkomt’ maar (als dat lange artikel van ze een tikkeltje teveel is).

Twee petten

En toen volgden we ook nog Hugo de Jonge op Facebook. Op het ogenblik heeft hij twee petten op. De pet van Corona/Vaccin/Spoed Minister en de pet van kandidaat lijsttrekker voor het CDA. Als je de campagnefilmpjes van hem ziet, dan zie je een man die veel ijsjes in zijn leven moet hebben gegeten, want wat kan die Hugo likken! Maar als het donker wordt verandert de pathologische people pleaser Dr. Jeckyl in Mr Hyde, die zijn pet diep over zijn ogen heeft getrokken en dingen doet die het daglicht niet kunnen velen. Zoals het Facebook-stukje van 8 juli, waarin de CoronaMelder even tussen neus en lippen wordt aangekondigd en die op het ogenblik door honderden Twentenaren wordt getest, waarschijnlijk omdat Normaal uit de Achterhoek komt en we thans in het nieuwe normaal zitten. Ik heb daar wederom in de media weinig over gelezen, over die Twentse test en dat terwijl er toch wel wat doen was geweest rond die CoronaMelder. Ik besloot dan ook even een belletje te plegen naar de Autoriteit Persoonsgegevens, waar Aleid Wolfsen de Privacybaas van is, die laatst liet ontvallen dat al die technologieën om Corona te bestrijden levensgevaarlijk zijn.

Een eerste vereiste

Ik kreeg een persfunctionaris aan de lijn die me desgevraagd vertelde dat men daar op de hoogte was van de testcase in Twente. Op de vraag of ze ook betrokken waren bij de proef, reageerde hij ontkennend. 'We hebben documenten van het Ministerie aangeleverd gekregen, helaas pas vorige week, waarin de technische en juridische werking van de app omschreven staan. Het Ministerie heeft om een advies gevraagd, waar wij met een groot, speciaal Corona team nu voor aan het werk zijn. Om o.a. te kunnen concluderen of de persoonsgegevens veilig zijn. Want dat is wel een eerste vereiste.' Op de vraag of er ook een reden is opgegeven waarom die documenten zo laat binnen kwamen, wordt 'nee' geantwoord. Morgen op de laatste dag van de stemming voor CDA lijsttrekker verandert Hugo de Jonge weer in Dr. Jeckyl. Net zo makkelijk.

Deel dit artikel