Dit klopt voor geen 1,5 meter

Actueel

Dit klopt voor geen 1,5 meter

Door -

Deel dit artikel

'Vanmorgen werd ik wakker en opeens bedacht ik me dat ik door die 1,5 meter maatregel mooi in de aap was gelogeerd.' Met een schok realiseert Mick Boskamp zich wat de gevolgen voor hem zouden kunnen zijn als hij met de twee mensen waar hij het meeste van houdt, de straat op gaat.

Zou een zichzelf respecterend journalist dit serieus kunnen opschrijven? Geen navraag, geen gedachten.. ?

Vanmorgen werd ik wakker en opeens bedacht ik me dat ik door die 1,5 meter maatregel mooi in de aap was gelogeerd. Stom dat ik er nog niet eerder aan had gedacht. Toen ik koffie had gedronken en mijn stem het weer deed, besloot ik de politie te bellen, waar ik een bijzonder aardige dame aan de lijn kreeg.

Hier volgt dat gesprek:

Goedemorgen, politie, u spreek met Jolanda Zwemmer*, wat kan ik voor u doen?

'Goedemorgen mevrouw, u spreekt met Boskamp, ik heb een vraag over de noodverordening. Ik weet dat daar een speciaal RIVM-nummer voor is, maar ik wilde het toch ook aan de politie vragen. Ik zit even met het volgende. Ik heb begrepen dat samenscholingen vanaf drie mensen niet mogen en er bekeuringen kunnen worden uitgedeeld. Nu is het zo: ik heb een dochter van 12, waar ik geen huishouden mee deel en ik heb een vriendin met wie ik niet samen woon. Binnenkort krijg ik zowel mijn dochter als mijn geliefde over de vloer en wij willen er dan gedrieën ook even op uit. Dan zouden wij volgens de regelgeving anderhalve meter afstand moeten bewaren tot elkaar, klopt dat?

'Ja, maar dat gebeurt niet, hè? Daar ben ik heel eerlijk in. Ik vind het ook heel lastig hoor, mijnheer! Kijk, ten eerste gaat het om uzelf. Dat u niet uw vriendin of niet uw dochter besmet. U kunt overwegen om alledrie een mondkapje te dragen, maar als ik dan naar buiten kijk, dan zie ik niemand die een mondkapje draagt en ook niemand die zich aan die 1,5 meter houdt.'

'Maar wordt daar niet op gehandhaafd dan door uw collega's?'

'De één doet het wel en de ander doet het niet, maar ik snap wel wat u bedoelt. Ik zal u eerlijk zeggen dat wij de regels ook buitengewoon verwarrend vinden. Ik zou toch even met dat nummer van de RIVM bellen. Die kunnen u vast meer hierover vertellen...'

'Dat ligt eraan hoe oud ze is'

Na dit gesprek belde ik met het speciale info nummer 0800-1351 van het RIVM.

“Goedemorgen, u belt met het informatienummer van het Corona-virus, u spreekt met Jolijn.'

'Goedemorgen, Jolijn, je spreekt met Boskamp. Ik heb zojuist de politie gebeld met dezelfde vraag, maar die kon mij daar geen antwoord op geven. Die verwezen mij door naar dit nummer. Het zit zo: ik heb een latrelatie met mijn vriendin en die komt dit weekend naar me toe. En ik heb een dochter die niet bij mij thuis woont. Ook zij komt dit weekend naar me toe. Op straat zouden wij eventueel bekeurd kunnen worden en ik wil graag weten waar ik aan toe ben.

'Als u alleen met uw vriendin of alleen met uw dochter ben, zou u daar niet op bekeurd worden, maar als u met z'n drieën bent, kan dat wel. En aangezien uw dochter officieel niet bij u staat ingeschreven, mogen ze u daar wel op bekeuren.'

'Goed. Hoe hoog bedragen die bekeuringen?'

'390 euro per persoon.'

'Zou mij dochter dan ook bekeurd kunnen worden?

'Dat ligt eraan hoe oud ze is.'

Ze is 12 jaar oud oud.'

'Ja, dan kan ze bekeurd worden. Het is vanaf 12 jaar. Dat gaat dan om de helft van die 390 euro, dus 195 euro.'

'Mag ik even een kleine optelsom maken?'

'Ja, hoor...'

'Dat is dan tweemaal 390 euro plus 195 euro is 585 euro. '

'Ja, dat klopt.'

'Dan weet ik dat, Jolijn! Oh, er is nog een klein probleempje. Voor langen wandelingen zit zij in een rolstoel. Dat betekent dat mijn vriendin anderhalve meter afstand moet houden tot ons, klopt dat?'

'Ja, of thuisblijven.'

'Nou, hartelijk dank hiervoor!'

Ik ben bepaald geen rekenwonder, want die optelsom, waar Jolijn 'Ja, dat klopt' op zei, klopt natuurlijk voor geen 1,5 meter. Het totaalbedrag is geen 570 euro, maar 975 euro.

Neus voor verdienmodellen

Nu denk je natuurlijk: 'Ja, maar zo heet zal de soep niet gegeten worden...' Voor het antwoord daarop neem ik je mee naar een stoplicht in Dordrecht, dat zich bevindt op de grens tussen een weg waar je 50 mag en de snelweg richting Rotterdam. Waarom denk je dat uitgerekend daar een flitspaal staat? Omdat veel automobilisten zich niet aan de maximumsnelheid van 50 houden als het stoplicht op groen springt. Wat ik daarmee wil zeggen, is dat de Nederlandse overheid een neus heeft voor verdienmodellen.

Ook zullen er mensen zijn die zeggen dat ik ten aanzien van het bovenstaande een kleine prijs betaal voor de veiligheid van velen. Daarvoor neem ik je mee naar een reactie op LinkedIn op een stuk in het Parool van vandaag, getiteld 'Coronabesmettingen stijgen, steeds meer mensen worden thuis besmet.' De reactie is afkomstig van Martin Voerknecht, huisarts in Bussum en opleider van huisartsen in opleiding en coassistenten in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. 

Zou een zichzelf respecterend journalist dit serieus kunnen opschrijven? Geen navraag, geen gedachten.. ?

“Steeds meer mensen worden thuis besmet": Hoe dan? Door je goudvissen? Niezende kamerplanten? Hoestende komkommers? Worden hele gezinnen positief getest? (Nee: geen info over)”

Hoe duidelijk wil je nog maken dat de meeste "besmettingen" (let op: Niet zieken, geen dokters bezoekers, geen ziekenhuisopnames en zeker geen IC patiënten, noch overledenen) op dit moment FOUT POSITIEVE testen zijn.

Eerder zette ik al uiteen dat nu het aantal fout positief geteste mensen bij een optimistische schatting minimaal 10 maal zo hoog ligt als de terecht positieven.

Conclusie: op de duizenden testen die nu gedaan worden zijn er hooguit 50 terecht positief..

De kop zou moeten luiden: "Bij de huidige geringe prevalentie van Corona kunnen we op basis van de testuitslagen niets, maar dan ook echt niets zinnigs meer zeggen over de aanwezigheid van Corona, maar het lijkt momenteel niet meer betrouwbaar aantoonbaar."

En een beetje geëngageerde vrije journalist voegt toe: "We pleiten dan ook voor een spoedige versoepeling van maatregelen, die alleen bij een ernstig ziektebeeld van vele mensen en onvoldoende zorg capaciteit, te rechtvaardigen zouden kunnen zijn."

Amen.

*Omdat de dame bij de politie dingen zegt waar ze misschien last mee kan krijgen, heb ik haar naam gefingeerd. 

naschrift: de titel van het Parool-stuk is inmiddels gewijzigd. 'Ik denk dat ze inmiddels tot inzicht zijn gekomen', aldus Martin Voerknecht.  

Deel dit artikel