Dit is me d’r Eendje

Actueel

Dit is me d’r Eendje

Door -

Deel dit artikel

Gisteren lazen we op AD.nl een artikel over de bijzondere Citroen Deux Chevaux Sahara die op 11 mei wordt geveild. En dat zal in Monaco gaan gebeuren, want deze 2CV is me d’r Eendje.

Mijn eerste eigen auto was een 2CV. Een rode, type 2CV6, met airconditioning. Bij 2CV-kenners gaan nu alle alarmbellen rinkelen, want een Lelijke Eend met airco bestáát natuurlijk helemaal niet. Is ook zo. Maar dit is wat er waar gebeurde.

Zal ik de airco even aanzetten?

We schrijven het najaar 1976. Ik werkte bij een drukkerij als wat tegenwoordig HR-manager wordt genoemd. In een hoekje van het gebouw van de drukkerij huisde toentertijd de redactie van de Holland Herald, het inflight magazine van de KLM. En op die redactie werkte ene Grote Liefde, die toen nog niet Grote Liefde was. Maar we vonden elkaar erg leuk en konden enorm met elkaar lachen. Op zekere dag nodigde ik Grote Liefde – die als bijnaam Lieve Goedgelovige mag voeren – uit voor een ritje in mijn net aangeschafte rode 2CV. Het was een prachtige, zonnige najaarsdag. (Al moet ik erbij zeggen dat als de zondvloed was uitgebroken, het voor mij toch nog een prachtige dag zou zijn geweest. Want in alle stilte vond ik Grote Liefde toen al heel erg lief.) En op zeker moment zei ik, ‘Zal ik de airco even aanzetten?’

Grote (maar mooie) ogen van verbazing… ‘Zit er AIRCO in deze auto???’

Toen draaide ik de ventilatieklep onder de voorruit open. En daarna wist ik zeker dat ze heel erg lief was, want ze kon er de lol wel van inzien.

In de 2CV Sahara zit bijna alles dubbel

Aan bovenstaand verhaal moest ik dus denken toen ik gisteren op AD.nl het stuk las over een te veilen 2CV Sahara. Want die 2CV is een zeldzaam geval. Er zijn er ooit 694 van gebouwd, waarvan er nog 30 in een rijdbare conditie schijnen te zijn. De ‘Sahara’ was een soort 4x4 voor de ‘gewone man’ avant la lettre. Hij kostte weliswaar het dubbele van een gewone 2CV. Omgerekend naar nu 900 euro. Maar je kon er net zo gemakkelijk woestijnen mee doorkruizen als ondiepe riviertjes mee oversteken. Als je durfde... Het bizarre was dat het ding twee motoren had: onder de motorkap vóór en achter het kofferdeksel achter. Die motoren kon je ook los van elkaar gebruiken. Eigenlijk heeft de 2CV Sahara alles dubbel: 2 contactsleutels, twee benzinetanks, twee versnellingsbakken (die je wel allebei via één pook kon bedienen). En natuurlijk een dubbel aantal PK’s: 24 in plaats van de standaard 12.

Waar de normale versie van de 2CV Citroen auto nog altijd voor een schappelijke prijs is aan te schaffen, schatten de kenners in dat de 2CV Sahara tussen de 80.000 en 120.000 euro gaat opbrengen. Maar je moet niet raar opkijken als het ’t dubbele zal zijn. Dat zit nu eenmaal in de aard van dit beestje.

Zie onderstaand filmpje voor een rij-impressie van de 2CV Sahara:

 

 

Deel dit artikel