Dit is het laatste corona nieuws. Doe er wat mee!

Actueel

Dit is het laatste corona nieuws. Doe er wat mee!

Door -

Deel dit artikel

En daar wordt mee bedoeld: probeer het naar waarde in te schatten. Want soms is het nieuws minder dreigend dan het lijkt.

Fotografie: Daniel Tafjord via Unsplash

Wat voor uitzicht kunt u bieden voor mensen als ik en mijn collega's, die in de evenementenindustrie werken en hun hele levenswerk verwoest zien worden?

Neem de Telegraaf, de krant voor Wakker Nederland. Was het maar waar. Onder de kop 'Coronacijfers schieten weer omhoog: zo gaat het in jouw gemeente' schrijft de krant:

Nu stijgende coronacijfers sinds enkele weken weer zorgen voor toenemende ongerustheid in politiek Den Haag en in het OMT, worden de wekelijkse cijfers van het RIVM weer relevanter. In de afgelopen week zijn 50 procent meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder.

En: Hoe ontwikkelde het coronavirus zich de afgelopen twee weken in jouw gemeente? Selecteer hieronder je eigen woonplaats en bekijk de ontwikkeling van het virus tussen 26 augustus en 8 september.

Als we dan de proef op de som nemen, dan vinden we bij Rotterdam bij geregistreerde besmettingen 825 personen, maar bij geregistreerde overledenen 1 persoon en bij het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten 6 personen. Dan Amsterdam. Daar zijn 1401 besmettingen, maar 2 overledenen en 10 opgenomen comapatiënten. En wat te denken van Leeuwarden: besmettingen 15, overledenen 0 en ziekenhuisopnames 1. Te noordelijk? Dan gaan we naar het hart van de corona-uitbraak in maart j.l., naar Tilburg. Besmettingen: 191, overledenen 1, corona-patiënten 1. We rest our case. De besmettingen mogen dan misschien 'omhoog schieten' (let wel: er wordt ook meer getest en die testen zijn niet allemaal even betrouwbaar), maar het hele corona-beeld is weinig schokkend en verontrustend. En dat is nog een understatement.

Lees en huiver

Dat Trouw vandaag met het artikel ''In de ziekenhuizen is het rustig, kan de anderhalvemeterregel op de schop?' komt, is getuige het hierboven beschrevene dan ook geen verrassing. Uit het artikel: Het aantal coronabesmettingen neemt de laatste tijd weer toe (zondag waren het er 925, het hoogste aantal sinds half april), maar het aantal mensen dat vanwege corona naar het ziekenhuis moet of naar de intensive care is nog altijd stukken lager dan in april. Het zijn vooral jongeren die besmet raken. Dan rijst de vraag: moeten we zo langzamerhand niet van die anderhalvemeterverplichting af? Is dat middel tegen de coronakwaal niet erger dan de kwaal zelf?

En wat is het antwoord daarop? Lees en huiver: Anderhalve meter weg, dan de oude tijden terug? Dat nou ook weer niet. Begin mei bleek uit een peiling van ‘EenVandaag’ dat ruim de helft van de bevolking nog geen trek had in een bezoek aan een café, restaurant, museum of attractiepark. Geen behoefte aan, was een eerste reden. Angst voor corona een tweede. Die angst zal waarschijnlijk verminderd zijn – we leven ruim vier maanden later. Maar weg is die angst nog niet; zie de huidige bezoekersaantallen van bijvoorbeeld musea. Ook vliegtuigmaatschappijen en de NS zien dat en gaan ervan uit dat de reizigersaantallen uit pre-coronatijd voorlopig niet terugkeren.

Wacht even. Lezen we het nou goed? Begin mei? Dat is vier maanden geleden en dat schrijft Trouw dan ook schaamteloos. Dat die angst vier maanden later waarschijnlijk verminderd zal zijn. Let op het woord waarschijnlijk. Maar waarom al die regels wijden aan een EenVandaag peiling van vier maanden geleden? Bizar! Ook bizar is dat in het hele stuk een verwoestend gevolg van de corona-maatregelen totaal niet aan bod komt. Gelukkig is daar een artikel over het recente (8 september j.l.) onderzoek van EenVandaag met de lange kop 'Meerderheid heeft psychische klachten door coronacrisis, vooral jongeren ervaren problemen' dat de psychische gevolgen wel duidt.

Verminderde vertrouwen

In het stuk staat: Een meerderheid zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Voor de meesten is het leven door de crisis minder leuk geworden, vooral door gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid.

60 procent zegt door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van mentale klachten. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.

Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt tot nu toe last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de geestelijke sores van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen.

Die cijfers zijn aanmerkelijk schokkender dan de cijfers over de besmettingen, als je het mij vraagt. Dat die geestelijke malaise van veel (jonge) Nederlanders hand in hand gaat met het beduidend verminderde vertrouwen in de corona-maatregelen, staat notabene te lezen op de pagina van het RIVM op de site van het VWS zelf. Onder het hoofdstuk Communicatie en Vertrouwen valt te lezen dat 1) het vertrouwen in de manier waarop de Nederlandse overheid probeert het coronavirus onder controle te houden is afgenomen met 23 procent 2) het percentage deelnemers dat vindt dat de Nederlandse overheid het beter doet dan andere landen met 7 procent is afgenomen. 3) het sentiment in gesprekken met anderen negatiever is geworden. Het percentage deelnemers dat gesprekken als (zeer) positief ervaart is gedaald met 38 procent.

Opvallende feiten

Just facts. Maar wel opvallende feiten. Dat veel jongeren depressief en ontevreden zijn, heeft volgens mij ook te maken met het feit dat hun speelruimte is afgepakt. En dan bedoel ik de evenementen en dance-feesten, die al sinds maart niet meer plaats vinden en waarvan er geen zicht is op wanneer dat wel gaat gebeuren. Wat dat betreft was er hoopgevend nieuws in weer dagblad Trouw. Onder de kop ''Binnen een kwartier weten of je corona hebt: de snelle coronatest komt eraan' staat: De snelle coronatest komt dichterbij en kan binnen vijftien minuten de uitslag geven. Kan die de teststraten ontlasten? Een test die binnen een kwartier vaststelt of iemand besmet is met het coronavirus. Het lijkt een verre droom, toch komt die snelle coronatest dichterbij. Verschillende fabrikanten brengen hun versie van de zogeheten antigeentest op de markt. Dat zou een waardevolle aanvulling kunnen zijn op de standaardtest van de overbelaste GGD, die vaak langer dan twee dagen in beslag neemt.

Belangrijker lijkt me de vraag of die snelle coronatest ervoor kan zorgen dat het nachtleven weer tot leven komt. Als die testen een kwartier duren, dan kan iedereen die buiten in de rij staat om bij een club of event naar binnen te komen, worden getest. Hoe corona-vrij kun je de dance-feesten laten zijn? Want het zijn niet alleen de bezoekers die geraakt worden, de hele industrie, van dj's tot organisatoren van popconcerten, ligt aan het infuus en er is vooralsnog geen kans op een medicijn. Vandaag konden er via youtube en Facebook vragen worden gesteld aan Rutte en De Jonge en de Amsterdamse top-Dj en producer Aron Friedman vroeg: Wat voor uitzicht kunt u bieden voor mensen als ik en mijn collega's, die in de evenementenindustrie werken en hun hele levenswerk verwoest zien worden? Er kwam geen antwoord op die vraag.

De heilige graal

Dan maar wachten op het vaccin, de heilige graal in Corona-land, waar Hugo de Jonge nog zo enthousiast over was tijdens de persconferentie van vorige week. Zo voorspoedig verloopt de ontwikkeling van vaccins, dat we volgens deze lieverd, 'in de eerste maanden van 2021 de eerste vaccins hopen te ontvangen.'

Een uur geleden kopte de Telegraaf op z'n Telegraafs: '’Tegenslag Oxford-vaccin als donderwolk boven Leids middel’. Met als streamer: 'Stilleggen proef wegens bijverschijnselen proefpersoon ’enorme domper’. Wat bleek? De test is stilgelegd omdat een van de proefpersonen last kreeg van een ontsteking aan het ruggenmerg (meldde The New York Times). De aandoening myelitis transversa zorgt ervoor dat mensen niet goed meer kunnen bewegen, gevoel kwijt raken en moeite hebben urine en ontlasting op te houden. Zo’n ontsteking kan meerdere oorzaken hebben, waaronder een virusinfectie. Patiënten hebben een redelijke kans op genezing. En zo niet, dan ben je voor de rest van je leven verlamd. En dat heet dan bijverschijnselen proefpersoon. Joh!

Dat was even het nieuws van de afgelopen dagen. Morgen en overmorgen ongetwijfeld meer van hetzelfde.

Deel dit artikel