De laatste 24 uur van Le Jan?

Actueel

De laatste 24 uur van Le Jan?

Door -

Deel dit artikel

Wat kopte Nusport gisteren? 'Lammers trots dat hij op 62-jarige leeftijd weer in 24 uur van Le Mans start.' Maar met ingang van maandag is Jan ridder te voet. Hij wordt vervangen. Dat kan sponsor Jumbo natuurlijk niet echt menen!

Komend weekend is het weer 24 uur lang Le Mans-tijd. De autoraceliefhebber is een etmaal lang in de ban van een autorace die een bizarre combinatie is van kermis, topsport, heldendom, tragiek en… Jan Lammers.

Een Max Verstappen avant la lettre

Jan Lammers. Een man met een hart als een klein Formule 1 motortje. Ooit was Jan Lammers een Jantje. Een Max Verstappen avant la lettre. Een topcoureur die volgens sommige kenners 40 jaar te vroeg is geboren. Nou, daar zijn we het niet mee eens. Wij van Mannenzaken gaan gelijk met Jan op, qua leeftijd. We hebben een zwak voor hem, en dat is nog zwak uitgedrukt. Dat geldt dubbel voor Mick, met zijn Zandvoortse roots en de min of meer zelfde lichaamslengte. We waren dan ook geschokt na lezing van het NUsport artikel. Lees even mee:

‘Ik ben geen coureur die geld meebrengt, dus het is afwachten of er ergens een plaatsje voor me vrijkomt.’

‘Jan Lammers is er trots op dat hij als 62-jarige nog aan de start staat bij de 24 uur van Le Mans. De race van dit weekend wordt mogelijk de laatste uit zijn lange carrière.

"Ik focus me nu vooral op de race van komend weekend, daar kijk ik enorm naar uit", zegt Lammers vanuit Le Mans tegen NUsport. "Ik ben nog niet zo bezig met wat ik vanaf maandag ga doen."

Zeker is dat de 62-jarige Lammers na de 24 Heures du Mans bij Racing Team Nederland wordt vervangen door het 23-jarige Formule 2-talent Nyck de Vries. Het Nederlandse team in het World Endurance Championship bestaat verder uit voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde (33) en Frits van Eerd (50), directeur van Jumbo Supermarkten.

"Je kunt natuurlijk niet tot je negentigste blijven racen", beseft Lammers. "Ik ben er trots op dat ik als 62-jarige nu nog in de situatie ben dat ik kan stoppen op niveau, of misschien toch nog doorga. Ik zie het echt als een voorrecht dat ik deel uit mag maken van dit team. Het is een vriendenploeg waarmee we mooie dingen beleven."

Lammers vertelt dat hij graag op niveau door zou willen gaan. "Bijvoorbeeld binnen de Europese series van Le Mans. Maar ik ben geen coureur die geld meebrengt, dus het is afwachten of er ergens een plaatsje voor me vrijkomt."’

Tot zover NUsport.

‘Beste Frits van Eerd, oude gewoonten kunnen hardnekkig zijn. Maar val svp niet terug op de kruideniersmentaliteit die niet van deze tijd is.’

Eerlijk gezegd zijn we flabbergasted, zoals ze het in Le Mans zouden zeggen. En aan Jumboman Frits van Eerd (nog maar net aan 50méér, dus hij moet nog wat dingetjes over het 50méér-zijn leren)) zouden we dit willen voorleggen: ‘Beste Frits, jij en je familie hebben het begrip kruidenier naar een hoger niveau getild. Daar hebben we grote bewondering voor. En weten als geen ander dat oude gewoonten hardnekkig kunnen zijn. Maar val svp niet terug op een kruideniersmentaliteit die niet van deze tijd is. Een topcoureur van 62, met zo’n staat van dienst, laat je niet zonder auto in de pitstraat achter. Ons advies (en dringend verzoek): creëer nóg een Jumbo-raceteam, met Jan Lammers als het hart en de ziel. Een betere positieve marketing onder de welvarendste doelgroep van Nederland ga je nooit krijgen. En wees vooral niet bang om volgend jaar in Le Mans het snot voor de ogen gereden te worden door een dan 63-jarige Jan Lammers.’

PS: ‘Je bent ervan op de hoogte dat Le Mans overweegt om de naam om te dopen in Le Jan?’

 

Hieronder de trailer van de film Le Mans met Steve McQueen:

Deel dit artikel