De deskundige

Actueel

De deskundige

Door -

Deel dit artikel

Voetbalanalisten, weervoorspellers, Vaticaan watchers, terreurtoelichters, royaltykenners, Den Haag volgers… de stoet van deskundigen op radio en tv is eindeloos. Het deskundig zijn is een vak op zich geworden.

Het is een trend die Koot&Bie al in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw voorzagen. In wezen waren zij ook deskundigen, die twee geweldenaren, deskundigen met een feilloos oog voor de ontwikkelingen in onze samenleving.

De ware deskundige is glashelder en toch onnavolgbaar

Na een week waarin deskundigen over elkaar heen buitelden om de rol van Rusland in het MH17-drama te duiden, kregen we opeens een grote behoefte aan de grootste deskundige die ons land ooit heeft gekend. En man die in een paar zinnen een probleem kon schetsen en glashelder analyseren. Waarbij hij, zoals het de ware deskundige betaamt, tegelijkertijd onnavolgbaar was. We hebben het natuurlijk over Oost-Europadeskundige Dr. R. Clavan. Een man die qua visie zijn tijd ver vooruit was en anno nu node wordt gemist. Maar gelukkig is een deel van Clavan’s deskundige-oeuvre bewaard gebleven. En wat blijkt? Zijn kijk op Oost-Europese zaken, en de ontwikkelingen rond Rusland in het bijzonder, is nog even actueel als toen.

Deel dit artikel