De beïnvloedbare influencer

Actueel

De beïnvloedbare influencer

Door -

Deel dit artikel

'In Thailand heb ik uiteindelijk ook wel iets meegekregen van de hele Nederlandse soap rond Famke Louise’s recente optreden in Jinek.' Onze man in Azië, Robert Fernhout, is weer wakker!

Hij leek oprecht en intensief bezorgd te zijn om het welzijn van de recalcitrante puber, wat dan wel weer goed aansloot bij zijn functie als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Ik had nog nooit van Famke Louise gehoord voordat ze in de mainstream media opdook, waarmee toch maar weer even een lans gebroken wordt voor de invloed van die traditionele media. Of het reflecteert mijn totale en absolute disinteresse in de Instagram ‘influencer’ cultuur, daar wil ik vanaf zijn. Feit blijft dat als je naam deels stug Fries en deels frivool Frans is, daar alleen maar ellende van kan komen natuurlijk.

Ik ga verder geen woorden vuil maken aan haar eerste optreden waarbij het arme meisje niet bij machte bleek uit te leggen waarom #zenietmeermeewildedoen. Ze is reeds vakkundig gefileerd door zoveel anderen, die daar veel beter in zijn dan ik. In dezelfde Jinek uitzending was wel een heldenrol weggelegd voor ene Diederik Gommers die met engelengeduld en vaderlijk instinct op ‘zen’ wijze uit probeerde te leggen waarom het toch belangrijk was #nujuistwelmeetedoen. Hij leek oprecht en intensief bezorgd te zijn om het welzijn van de recalcitrante puber, wat dan wel weer goed aansloot bij zijn functie als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Zorgwekkend fenomeen

Na deze interessante demonstratie van ‘ouderschap voor gevorderden’ vonden de twee elkaar ook buiten de Jinek studio, werden denkbeelden over en weer uitgewisseld en debuteerde Diederik als Instagram ‘influencer’ met als klap op de vuurpijl een tweede optreden van Famke Louise in de praatshow, waarna we nu toch wel aan mogen nemen dat ze #nietmeermeedoetaanikdoenietmeermee. Eind goed al goed, zoals ze in de Thaise massage salon bij mij op het eind van de straat hier plegen te zeggen, en heel Nederland kon al dan niet door het mondkapje heen weer opgelucht adem halen.

Zonder ook maar iets af te willen doen aan de werkelijk briljante communicatie en conflictbeheersing van @diederikgommers (die achternaam moet ie trouwens weghalen uit z’n ‘handle’, da’s een beetje ouwe lullerig) heb ik eigenlijk niets gelezen over een uiterst zorgwekkend fenomeen waar we in dit geval met zijn allen getuigen van waren; de onstuitbare opkomst van het relativisme.

Goed voor de kijkcijfers

Mocht je onbekend zijn met het begrip relativisme, dan leg ik het even simpel voor je uit. Relativisme houdt in dat er geen absolute objectieve waarheid is en dat alle meningen en ideeën op gelijke leest geschoeid zouden zijn. Politieke correctheid dicteert dan dat we al die meningen en ideeën uiterst serieus moeten benaderen inplaats van ze te toetsen aan realiteit, wetenschap en de wetten van de logica en ze vervolgens, waar dat van toepassing is, genadeloos zonder pardon de grond in te boren. Internet en sociale media zijn natuurlijk een broeinest van de meest waanzinnige hersenspinsels waardoor mensen nu bloedserieus in discussie zijn over de maanlanding, de 9/11 aanslagen, 5G straling, pedo kelders in pizzeria’s, ‘chemtrails’, ‘deep state’, een ‘new world order’, het nut van vaccinaties, een platte aarde en het coronavirus.

Het mooie sprookje en de ‘happy ending’ van Famke Louise en Diederik ten spijt; het is natuurlijk bizar en compleet surrealistisch dat nu zelfs in een pretentieuze praatshow binnen de gevestigde media een arts en tevens hoogleraar aan de Erasmus Universiteit een publiek verontwaardigd Instagram sterretje als gelijkwaardige gesprekspartner tegenover zich krijgt. Jinek geeft alleen daardoor al een bepaalde waarde aan ideeën en bewegingen die dat absoluut niet verdienen. Goed voor de kijkcijfers, wat minder goed voor de slecht geïnformeerde beïnvloedbare medemens. Ook voor Famke Louise werd uiterst pijnlijk duidelijk dat ze uiteindelijk toch meer ‘influenced’ dan ‘influencer’ is.

 

Deel dit artikel