Coen en Mick over van alles. Extra! #3

Actueel

Coen en Mick over van alles. Extra! #3

Door -

Deel dit artikel

Nu de wereld er opeens dramatisch anders uitziet, hebben Coen en Mick behoefte aan directer contact. De komende weken zullen er geen brieven worden geschreven over en weer, maar houden ze een gesprek. Hier is deel 3 van Coen en Mick over van alles. Extra! Te beginnen over mondkapjes.

Beeldbewerking: Bob van der Linden

De Eva Jinek van Tsjechië, die waarschijnlijk ook Jinek heet, draagt gewoon een mondkapje in haar programma, net als de President van dat land.

Mick: Weet je waar ik nou al weken mee zit, lieve jongen? Dat ik niet begrijp dat Rutte en co de mondkapjes voor algemeen gebruik vanaf dag 1 in de ban hebben gedaan. Ik bedoel: voor de horeca zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan mondkapjes voor bedienend personeel. En voor kappers zou het helemaal een uitkomst van jewelste zijn. Want kijk naar landen als Tsjechië en Taiwan met een extreem laag aantal Corona-doden. Weet je waarom ze in Taiwan een Corona-app hebben? Met name om mensen op de hoogte te brengen waar op dat moment mondkapjes verkrijgbaar zijn. En de Eva Jinek van Tsjechië, die waarschijnlijk ook Jinek heet, draagt gewoon een mondkapje in haar programma, net als de President van dat land. En wat zegt Rutte gisterenavond? Dat ze de komende tijd gaan onderzoeken of mondkapjes buiten de zorg om ook nut hebben. Waarom hoor ik daar niemand over? Dat is toch bizar?

Coen: Nou, zo bizar is dat niet. Er ZIJN wel mondkapjes die goed werken, maar dat zijn speciale medische kapjes, met een kap en een speciaal filter, die ze op de IC gebruiken of bij zeer besmettelijke patiënten. In het dagelijks leven zij die niet werkbaar, omdat ademen moeilijk gaat. Je zou het gewoon niet volhouden. De mondkapjes die jij bedoelt, die Chinezen voorhebben, zijn aantoonbaar (d.w.z.niet door mij, maar door RIVM en UMCG) zinloos. Ieder virus gaat daar direct doorheen. Vaak zijn die Chinese kapjes ook meer bedoeld tegen fijnstof en smog. Maar als je er veiliger door voelt, is het toch helemaal prima om zo'n stukje stof voor je mond te doen? Baat het niet, dan schaadt het niet. Mijn tante deed dat ook altijd, omdat ze iedere vorm van wind vaak verwarde met 'tocht'. Mijn tante was zo'n type die, als ze op een schilderij een raam open zag staan, al vond dat ze 'op de tocht' zat. Nog 1 belangrijk punt ter geruststelling. Je word alleen besmet als je binnen anderhalve meter een niesdruppeltje of druppel vocht van een besmet iemand inademt. Dat wil ik nog even meegeven.

Mick: In Tsjechië maakt het volk zelf mondkapjes en die zijn echt niet zo profi als de medische kapjes. Maar zullen we deze discussie even aan de kapstok hangen? Want ik krijg er zo zoetjesaan een punthoofd van. Ik word knettergek van mensen die beweren dat het Corona-virus bedoeld is om de machtigen ter wereld nog machtiger te maken. En dan denk ik bij mezelf: hoe werkt dat dan? Want als de economie naar de klote gaat, dan geven mensen toch geen geld meer uit, waardoor de rijken, die rijk zijn geworden omdat mensen geld uitgeven, toch niet rijker worden? Ik kan geen conspiracy-theorie meer horen. Ik kan geen Trump meer zien, die zijn eigen tekortkomingen verhult met doorzichtige rookgordijnen en ik kan ook geen chocola meer maken van mensen die menen dat alle veiligheidsmaatregelen terstond moeten worden opgeheven, maar verder geen plan hebben. Ik ben er klaar mee.

Coen: Ah fijn. Zo denk ik er ook over. Want wat weten WIJ er nou van? Als zelfs de deskundigen iedere zin eindigen met "we weten het niet". Ik praat ook maar na wat ik hoor. En al die conspiracy denkers zijn de ondergang van deze wereld. Het is gewoon heel erg gevaarlijk als je PER DEFINITIE niks meer vertrouwd, daar is Dhr. Trump natuurlijk wel hoofdverantwoordelijk voor. Ik zag laatste hoe mensen reageerden op jouw – toch onschuldige - zinnetje 'de doorgaans betrouwbare NOS...'... nou.... die reacties! Natuurlijk kun je niet verwachten dat een nieuwsdienst echt 100% objectief is, dat hebben we in de Fortuyn-periode wel gemerkt. Als 95% van het journaille bij de NOS links stemt (en dat was in 2002 zo), krijg je natuurlijk een gekleurd beeld. Alleen al door de onderwerpkeuze. Maar dat is wat anders dan het moedwillig voorschotelen van nepnieuws, zoals nu wordt beweerd. Het zal er doorheen slippen, maar geef toe, welke sites kun je nu wel en niet vertrouwen. Als je ziet waar mijn complot-vrienden hun informatie vandaan halen....Maar even iets gezelligers: waarmee vermaak jij je zo, dezer dagen? En kom niet weer aan met je 'deerne', want dat is pijnlijk voor de vrijgezellen.

Mick: Zal ik je wat vertellen? Toen ik dat stuk over de NOS tikte, dacht ik nog om het woordje 'doorgaans' voor het woordje 'betrouwbare' te zetten, om het zekere voor het onzekere te nemen. Want ik ken mijn pappenheimers inmiddels. Maar zelfs dat was niet genoeg. Maar terugkomend op je vraag waar ik me mee vermaak. Dat zijn twee dingen. Te beginnen met de opkomst van de live-streams. Wat vind je daar van als DJ? En waarom heb ik jou nog niet in je doorzonwoning zien staan draaien?

Coen: Maar dat is toch van een grote treurnis? Die DJ-sets uit iemand keuken. Het is toch helemaal niet leuk om daar naar te kijken? Uitzondering was de set van Dimitri uit de Marktkantine, die was fenomenaal in beeld gebracht, met een camera-kraan en al. Maar dan nóg is het niet leuk om te kijken naar een DJ, die staat te mixen en óók nog weet dat ie in beeld is en dus maar een beetje aan knopjes gaat draaien, die niks doen. Ik snap het werkelijk niet. Kijk, dat je de stream gebruikt als muzikaal behang, dat snap ik nog wel, maar als je Paul van Dyk ziet staan in zijn keuken of iemand op zijn balkon, met waslijnen op de achtergrond... nee. TOTAAL onbegrijpelijk vind ik het. Maar ieder zijn ding.

'Tot slot nog even een aanrader: Parasite, de Oscar winnaar. Die heeft 'm niet geheel onterecht gewonnen, vind ik. Ik ga met de hond naar het bos nu. Had jij nog wat dringends?'

Mick: Ik was het graag met je eens geweest. Ik vind het wel tof namelijk. Ik vond die Marktkantine livestream van die kanjer van een Dimitri persoonlijk juist heel erg treurig omdat je op die manier de leegte van de club zag en ik daar nou niet bepaald een blij gevoel van kreeg. Ik moest aan The Unbearable Lightness Of Being denken. Ik zie veel liever de twee dochters van John Digweed als twee verklede Oempa Loempa's voorbij dansen en zijn kat op het mengpaneel. Komt natuurlijk bij dat die wekelijkse live streams van hem op muzikaal niveau werkelijke ongekend zijn.

Coen: Jij bent fan. Da's niet eerlijk. Want ook ZIJN streams zijn treurig huiselijk. Hee, en Netflix? Kijk je daar veel naar?

Mick: Wacht even: ik ben ook fan van Dimitri en als ik John in de lege Marktkantine had zien staan, dan had ik het net zo treurig gevonden. Maar ik moet je bekennen dat ik niet alles van mijn favoriete DJ's zie...Ik ga naar een online facebook to mp3 app en dan luister ik het lekker terug over mijn oortjes. En waarom hoor en zie ik niet alles? En nu ga ik antwoord op je laatste vraag geven: omdat ik met mijn lief (mag ik dat wel zeggen?) naar Netflix kijk, natuurlijk! Ik heb het idee dat jij een Netflix junk bent.

Coen: Geenszins, maar ik kijk wel de essentials. Zo ben ik gisteren geëindigd met seizoen 5 van 'Better Call Saul', de spin-off van Breaking Bad (wat één van mijn top 3-series is). Nu was ik ervan overtuigd dat dit het laatste seizoen was en kon ik me pas 5 minuten voor het einde ECHT niet voorstellen dat ze alle losse eindjes nog even aan elkaar gingen knopen in 5 minuten. Nou, dat bleek ook. Veel opener kon 't einde niet. (dit even voor de Jiskefet-fans onder ons).

Mick: Voelde je je bekocht?

Coen: Nou, het was meer een mengeling van teleurstelling en 'Yes! er komt nog een seizoen!!'

Mick: Ah, die snap ik! In een eerder gesprek dat ik met je had (mensen moeten niet denken dat we elkaar alleen zo spreken) zei je dat je het laatste seizoen van Ozark zo zo vond. Maar die laatste aflevering, ik gooi er geen spoilers tegenaan, was dat geen waanzinnige cliffhanger naar seizoen 4?

Coen: Ik vertelde vooral 2 dingen: a) de eerste 2 seizoenen Ozark vond ik heel erg goed en b) ik kwam net uit één van de beste series van de laatste jaren, het laatste seizoen van Ray Donovan. Ik had niet daarna gelijk aan Ozark moeten beginnen, want dan valt de ietwat 'gezochte' verhaallijn een beetje tegen. Maar ook Ozark is zeker een aanrader, mensen!

Mick: Weet je wat ik ook een aanrader vind? Vikings. Daar is iets bijzonders mee aan de hand. Er zijn 5 seizoenen, geloof ik. En mijn lief kan slecht de slaap vatten zonder televisiegeluid. Ja, zo erg is het, Coen. Dus kijkt ze net zo lang naar een serie tot ze slaapt. Op de bank. Terwijl ik alleen in bed lig. Als je denkt dat irgendwo het gras groener is, think again. Nu volgt ze de serie Vikings. En zo nu en dan kijk ik met haar mee. En het mooie is dat het niet uitmaakt wanneer je in het verhaal komt. Waar je ook opstapt, het is altijd meteen duidelijk waar het verhaal over gaat. Heb je nog een favoriet? Een ondergrondse? Waarom is Ray Donovan zo goed?

Coen: Ray Donovan is ... eh, laat ik het zo zeggen... geen Snollebollekes, qua sfeer. Het gaat over een 'probleemoplosser' voor grote sterren in L.A, maar eigenlijk gaat het over de familie Donovan (met een fan-tas-tische rol voor Jon Voigt, de vader van Angelina Jolie). Het gaat over kindermisbruik, de rol van de kerk daarin, over veel geweld en daarbij moet Ray ook nog een gezin draaiende houden. En vooral gaat zijn telefoon heel erg vaak. Zo. Daar heb je het. Nadeel: hij is niet op Netflix, dus niet veel mensen kennen de serie. Hij is wel op Ziggo On Demand, volgens mij!

Mick: Klopt! Ik heb net even voor je gekeken. Jij bent ook echt een onderzoeksjournalist van lik m'n vessie! Geweldige acteur by the way. Liev Schreiber. Ik kan me geen film met hem meer herinneren, maar waar hij ook in verschijnt, hij is altijd goed! Heb jij Videoland? Mocro Maffia is een prima Nederlandse serie.

Coen: Nee, ik kom nu al ogen tekort om alles te kijken. Een vriend van mij heeft een Plex account en daar staan echt hele nieuwe films op. Tot slot nog even een aanrader: Parasite, de Oscar winnaar. Die heeft 'm niet geheel onterecht gewonnen, vind ik. Ik ga met de hond naar het bos nu. Had jij nog wat dringends?

Mick: Ja, je hebt me geen één keer beledigd!

Coen: Beledigen? Nee hoor, dat ligt inmiddels achter ons. Net zoals jouw succesvolle carrière.

 

Deel dit artikel