Brief aan Koning Willem-Alexander over president Trump

Actueel

Brief aan Koning Willem-Alexander over president Trump

Door -

Deel dit artikel

Majesteit,

Lang heb ik nagedacht over of ik deze brief moest schrijven aan u. Waarom ik het na ampele overwegingen toch doe, heeft te maken met het feit dat u onze Koning bent. En als een gewaarschuwd mens voor twee telt, dan telt een gewaarschuwd Koning voor twintig.

Van de week las ik dat uit uw naam een uitnodiging was gestuurd aan Donald Trump voor een bezoek aan Nederland in verband met de internationale herdenking van de Slag om de Schelde. De herdenking is op 31 augustus in Terneuzen.

Of Trump daadwerkelijk komt, is nog niet zeker. Maar stel dat hij in het ergste geval de uitnodiging aanvaardt, dan is het belangrijk – en vergeef me mijn bemoeizucht – dat u goed voorbereid bent. Sinds Donald Trump op 20 januari 2017 werd geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten, lees en kijk ik alles was los en vastzit over hem. Mijn vriendin, die mij zojuist toefluisterde dat ze uw vrouw zo mooi vindt, wordt er weleens een beetje moe van. Dan zegt ze: 'Is er niet iets leuks dichterbij huis?' Ongetwijfeld. Maar in dit geval is het gazon zieker aan de andere kant van de oceaan. Wat mij vooral zo fascineert is dat Donald Trump overal mee weg schijnt te komen. Of zoals de Amerikaanse columnist Bob Lefsetz gisteren schreef (en mijn excuses voor het nogal grove taalgebruik): 'Clinton lies about a blow job and he's impeached. Trump obstructs justice and acts like a doofus, but he skates. HOW CAN THIS BE?'

Ja, hoe kan dat? Dat is de vraag die mij dus ook bezighoudt. Maar laat ik proberen om niet af te dwalen. Als Trump naar Nederland komt en u voor het eerst een ontmoeting met hem heeft, dan moet u mij echt geloven als ik zeg dat u beslagen ten ijs dient te komen. En ik onderschat u geenszins. U bent een uiterst welbespraakte, charmante, intelligente en gevatte man die bovendien in Koningin Maxima een soulmate heeft gevonden. Samen met haar kunt u de wereld aan. De wereld, ja, maar niet de 45ste president van Amerika.

Het begint al bij de begroeting. Al meer dan 2500 jaar wordt de handdruk beschouwd als een geciviliseerde manier van contact maken. Maar Trump heeft – excusez le mot – eigenhandig de handdruk opnieuw gedefinieerd en aangewend als openingssalvo in de strijd om suprematie. Heeft u zijn handdruk weleens gezien? Ik heb HIER een video voor u, waarin al zijn merkwaardige handdrukken aan bod komen. Let ook vooral op het opgeluchte hoofd van premier Abe van Japan als Trump diens hand eindelijk heeft losgelaten. Misschien is het een idee om deze instructievideo van de Amerikaanse-site The Hill te bestuderen, waarin een martial arts specialist laat zien hoe je de Trump Pump moet pareren.

Het volgende advies waarop u kunt anticiperen betreft Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Maxima. Toen president Trump en first lady Melania voor het eerst in Parijs de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte ontmoetten tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk, vergat Trump even dat hij president was. Hij veranderde toen in de man die sinds 1996 de rechten bezit van de Miss Universe-verkiezing. Met de camera's op zich nam hij een stap naar achteren, bekeek Brigitte Macron van top tot teen en zei: 'You're in such good shape.' Vervolgens herhaalde hij tegen een verbaasde Emmanuel Macron ongeveer dezelfde woorden: 'She's in such good physical shape.' Wat ik Koningin Maxima en u kan adviseren in deze is om creatief te zijn. Neem een voorbeeld aan de Poolse presidentsvrouw die bij de begroeting een schijnbeweging maakte, waarbij ze deed alsof ze Trump de hand wilde schudden en toen snel de hand van Melania opzocht. Dat schitterende moment kunt u HIER zien. 

Hoewel het een militaire herdenking betreft kan ik u aanraden om zo weinig mogelijk militair jargon te gebruiken in de conversatie met de president van Amerika. Donald Trump is namelijk met een smoes, of zeg maar gerust een leugen, onder militaire dienst uitgekomen. Tijdens zijn getuigenis voor de House Oversight Committee klapte Trumps afvallige advocaat Michael Cohen uit de school hierover: 'Mr. Trump beweerde dat hij niet in dienst was geweest vanwege osteyofit (artrose) aan zijn voeten, waarvoor hij geopereerd zou zijn, maar toen ik om een medisch dossier vroeg, zei hij dat er geen operatie had plaatsgevonden. Hij drukte me toen op het hart om vragen van journalisten hierover niet te beantwoorden, maar gewoon te zeggen dat hij een medische ingreep had gehad. Hij beëindigde het gesprek met: 'You think I'm stupid, I wasn't going to Vietnam.''

De herdenking betreft de slag om de Schelde. Ik weet niet of er boten mee doen aan de festiviteiten, maar zo ja, dan is enige voorkennis geen sinecure. Afgelopen woensdag had de Wall Street Journal een nauwelijks te bevatten verhaal. Bij het bezoek van Donald Trump aan Japan zou het Witte Huis de legerleiding opgedragen hebben om de Amerikaanse torpedojager vernoemd naar de overleden senator John S. McCain ‘uit het zicht’ te houden. De USS John McCain werd vernoemd naar de vader en grootvader van de senator en voormalige kapitein in de Amerikaanse zeemacht, die beiden admiraal waren. Ook de naam van de jongste telg werd er na zijn overlijden in augustus vorig jaar aan toegevoegd. De Republikein was één van de grootste tegenstanders van Donald Trump binnen zijn partij. De president en de senator konden het op zijn zachtst gezegd niet goed met elkaar vinden.

En tot slot van deze brief aan u, Koninklijke Hoogheid der Nederlanden, waarschuw ik u voor het feit dat u er niet raar van moet opkijken als Donald Trump in een speech of statement aardige of vergoelijkende woorden over heeft voor de Duitse troepen in WO2. Daartoe verwijs ik naar een verschrikkelijke gebeurtenis op 12 augustus 2017 in Charlottesville, Virginia, waar op die dag de Unite the Right demonstratie werd gehouden. Deze demonstratie, waaraan ook de voormalige Klu Klux Klan-leider David Duke mee deed, was opgezet door extreemrechtse alt-right-groepen tegen het verwijderen van het standbeeld van Robert Edward Lee. Onder de demonstranten bevonden zich blanke racisten en neo-nazi's. Getooid met hakenkruis-vlaggen en leuzen scanderend als 'Jews will not replace us' trokken de demonstranten door de straten van de stad. Hier en daar kwam het tot harde confrontaties met tegen-activisten. Om circa kwart voor twee die middag reed een man met een wagen in op de tegendemonstranten. Hierbij viel een dode en een aantal zwaargewonden. De dader bleek een 20-jarige man uit Ohio te zijn met nazisympathieën. En hoe reageerde Trump? Als volgt: 'You had some very bad people in that group, but you also had people that were very fine people, on both sides.'

Onderaan deze brief kunt u het slot zien van de Spike Lee-film BlacKkKlansman waarin alles duidelijk wordt over deze treurige dag voor Amerika en die me doet beseffen hoe fijn het is om in het land te wonen waar u Koning van bent. Mocht Trump op de uitnodiging ingaan, dan wens ik u nog meer sterkte toe, dan waarover u al beschikt.

Hoogachtend en in eerbied,

Mick Boskamp

Deel dit artikel