Brief aan de jarige Madonna

Actueel

Brief aan de jarige Madonna

Door -

Deel dit artikel

Vandaag is 's werelds grootste nog levende popicoon 60 jaar geworden. Reden voor Mick Boskamp om een open brief aan haar te schrijven. 'Door alles wat je hebt gedaan en doet, komt er een bonus in de vorm van het gegeven dat je volstrekt leeftijdloos bent.'

Mooie, jarige Madonna,

Tussen 1976 en 1987 heb ik als respectievelijk popjournalist bij de Hitkrant en redacteur bij Playboy twee gigantische blunders begaan. Some serious lapses in judgement zoals dat in jouw taal heet. De eerste betrof een bespreking van een single, waarover ik schreef dat ik mijn schoen zou opeten als dat een hit zou worden. Die single heette Paradise By The Dashboard Light. 

En mijn tweede blunder betrof jou, Madonna. Ik dacht: 'De zoveelste eendagsvlieg.'

In 1987 was je te gast bij TopPop om je breakthrough song Holiday te playbacken. Jouw platenmaatschappij had aan me gevraagd of ik interesse in een interview had. Pas jaren daarna verscheen de Playboy met naaktfoto's van jou uit de tijd dat je nog geen Madonna was, maar al wel een stouterik bleek te zijn. Maar toen stond je aan het prille begin van een ongelofelijke carrière. Ik zei 'Nee'. Ik dacht: 'De zoveelste eendagsvlieg.' En ik concludeerde dat er een gerede kans bestond dat tegen de tijd dat de Playboy uitkwam met een verhaaltje jouw ster alweer dovende was. Hoe fout kan een mens het hebben.

Door alles wat je hebt gedaan en doet, komt er een bonus in de vorm van het gegeven dat je volstrekt leeftijdloos bent.

Daarmee verspeelde ik de kans om te kunnen praten met het allergrootste popicoon ter wereld, want hoe je het ook wendt of keert, dát ben je, ook vandaag nu je 60 jaar bent geworden. Door alles wat je hebt gedaan en doet, komt er een bonus in de vorm van het gegeven dat je volstrekt leeftijdloos bent. Je bent dan ook een vrouw die geen enkele interesse in nostalgie heeft. In een recent interview met de Italiaanse Vogue zei je dat het alleen over nu en morgen wilt hebben. Dapper voorwaarts is jouw devies en door die eigenschap heb je van alle sterren de meeste trends gezet en de meeste taboes doorbroken.

Nog nooit heeft een artiest zichzelf zo bloot gegeven. Letterlijk en figuurlijk.

In dat opzicht denk ik aan het fotoboek Sex dat na maanden van speculaties over de inhoud (want ook in pr ben je een meesteres) in de herfst van 1992 gelijktijdig met het album Erotica verscheen. En dat nu de meest gevraagde heruitgave uit de geschiedenis van de boekdrukkunst is. Zelf behoor ik tot de gelukkigen die een exemplaar bezitten en bladerend door de foto's van Steven Meissel val ik nog steeds, misschien wel meer dan ooit door een preutser gewordende wereld, van de ene (prettige) verbazing in de ander. Nog nooit heeft een artiest zichzelf zo bloot gegeven. Letterlijk en figuurlijk. Op de meeste foto's ben je naakt te zien en op de meeste foto's verricht je seksuele handelingen met eveneens naakte modellen als Naomi Campbell en met sterren als Vanilla Ice en Isabella Rosselini. En wat typisch Madonna is, is dat je er grandioos mee weg kwam.

Geen man kon tegen je op. Hoe groot hun ego ook bleek te zijn. Daarnaast konden ze waarschijnlijk ook fysiek niet in je schaduw staan.

Zo hield je hele volksstammen in beweging, of juist niet, toen je 'Come on vogue, let your body move to the music' zong. Op persoonlijk vlak hield geen man het bij je uit. Dat klinkt alsof je een lastpak eerste klas bent (en dat ben je natuurlijk ook), maar wat ik ermee bedoel te zeggen, is dat geen man tegen je op kon, hoe groot hun ego's ook bleken te zijn. En die waren bij Warren Beatty, Sean Penn en regisseur Guy Ritchie van zeppelin-formaat. Daarnaast konden ze waarschijnlijk ook fysiek niet in je schaduw staan.

Je gespierdheid gaat niet over uiterlijk alleen; het is een aanwijzing voor je mentale kracht en veerkracht. Je bent onverwoestbaar.

Het is onmogelijk om het over jou te hebben zonder over power te praten. Je bent een atleet. Ooit zei jouw personal trainer dat je zo sterk bent dat hij nieuwe oefeningen voor je moest uitvinden, die voor gewone stervelingen gewoon too much waren. Je gespierdheid gaat niet over uiterlijk alleen; het is een aanwijzing voor je mentale kracht en veerkracht. Je bent onverwoestbaar. Dat je andere iconen als Michael Jackson en Prince hebt overleefd, is trouwens niet alleen vanwege je fysieke en mentale kracht, maar ook vanwege je intelligentie, je professionaliteit en je betrokkenheid. Je hebt de wereld gezien, je hebt je kinderen waardig groot gebracht, ook door ze te leren dat met geld niet alles te koop is.

Op het moment dat Kevin Costner vertrekt, steek je voor de camera een vinger in je keel. 

Is er iets dat ik niet fijn aan je vind? Lange tijd vond ik je arrogantie en betweterigheid soms moeilijk te verteren. In de documentaire-film Truth Or Dare komt acteur Kevin Costner in je kleedkamer en vertelt hij dat hij je show 'neat' vond. Op het moment dat hij vertrekt, steek je voor de camera een vinger in je keel. Met andere woorden: je vond Costner zum kotzen. Ik vond dat eerst niet kies van je. En ook een beetje gemakkelijk scoren. Maar toen begon ik er over na te denken. Je had net een show neergezet, waar maanden productietijd aan vooraf was gegaan, een show waarin je alles gegeven had en dan komt er een acteur, die niets met jouw vak van doen heeft, even zeggen dat het neat, netjes was. Eigenlijk was je reactie daarop nog ingetogen.

Als mensen zeggen dat ze graag willen zien dat Madonna elegant ouder wordt, bedoelen ze eigenlijk: zwijgen en in een hoek gaan staan. Dat gaat in dit leven niet gebeuren met jou.

Toen je in 2016 de jaarprijs van de Billboard's Women in Music Awards in ontvangst nam, zei je dat je op het podium stond als een 'deurmat'. 'Bedankt dat je mijn vermogen erkent om mijn carrière van 34 jaar voort te zetten in het licht van flagrant seksisme en vrouwenhaat, en constant pesten en meedogenloos misbruik.' Die woede was, zoals alles bij jou, oprecht en alvast een voorschot op de #metoo-beweging van een jaar later. Als mensen zeggen dat ze graag willen zien dat Madonna elegant ouder wordt, bedoelen ze eigenlijk: zwijgen en in een hoek gaan staan. Dat gaat in dit leven niet gebeuren met jou.

Happy Birthday, Madonna. Moge de komende jaren wederom van jou zijn.

Wil je nooit meer iets missen van Mannenzaken, vergeet dan vooral niet om onze Facebookpagina te liken!!

Hieronder het fragment uit 'Truth Or Dare', waarin Kevin Costner het moet ontgelden.

 

Deel dit artikel