Beste Raymond van Barneveld

Actueel

Beste Raymond van Barneveld

Door -

Deel dit artikel

Net als honderdduizenden andere Nederlanders heb ik je Video van een aangekondigd afscheid gezien. En ik was er een beetje stil van. Omdat ik naar een moegestreden man keek met te veel verdriet in zijn ogen. Ik zag iemand die zei dat passie had plaatsgemaakt voor angst. Een sportman die zei dat ‘ie zich de laatste jaren steeds meer opvulling voelde, in plaats van kampioen. Daarom deze persoonlijke brief, van man tot man.

Waarom jouw aangekondigde afscheid een zegen is

Want ik zag ook een man die zijn verdriet, zijn angst en zijn ongemak met het leven durfde uit te spreken. Niet ingefluisterd door een lepe zaakwaarnemer of een spindokter, maar zonder auto cue recht vanuit zijn 50plus hart. Dat vergt namelijk heel veel moed. En dat kan Nederland goed gebruiken, beste Barney. Ik zal je vertellen waarom ik jouw aangekondigde afscheid een zegen vind.

Het heeft alles te maken met je timing. Je timing, waar je als topdarter om werd gevreesd, had namelijk niet beter kunnen zijn. Je bent niet vaak in Nederland. En daardoor heb je niet alleen te veel verjaardagen van je dierbaren gemist, en alleen al dit jaar vier begrafenissen van goede kennissen, maar je hebt wellicht ook gemist dat er in Nederland een nieuwe volkssport is ontstaan: de sport van het hard, ongenuanceerd en niets of niemand ontziend schreeuwen. Een sport die in het weekend van Sinterklaas een ontluisterend hoogtepunt kreeg. Want de hardste schreeuwers deden het namelijk in belang van de kinderen. En hoe treurig, ze geloofden er zelf het hardst in. Jouw 'afscheidsinterview', de ingetogen manier waarop je - zonder boosheid en zonder de schuld bij anderen - het hoe en waarom van je keuze uitlegde. Je had geen beter moment kunnen kiezen.

Grote Liefde had jou gevraagd om een dart clinic te geven. En na talloze events met topsporters was het voor haar een verademing om met je te werken.

Mannenzaken staat bekend om haar positieve drang naar méér levensvreugde. Dat schreeuwen we – desnoods zo hard mogelijk – graag van de daken. En méér levensvreugde is precies wat we jou van harte gunnen. Waarom? Dat werd na het zien van het interview op RTL7 kernachtig samengevat door Grote Liefde: ‘Lieve hemel, wat ziet die man er verdrietig uit! En ik ken hem als een buitengewoon aardige man. Heel toegankelijk, heel rustig. Een soort van blij ei, eigenlijk. Ontwapenend en heel puur.’ Ze spreekt uit ervaring. Misschien weet je het nog, het was aan het begin van je imposante carrière. Je had als eerste Nederlander ooit de ‘Embassy’ gewonnen. En Grote Liefde organiseerde voor de frietkoning McCain een pr- en marketing event. (Daar was zij toen wereldkampioen in.) Ze had jou gevraagd om een dart clinic te geven. En na talloze events met topsporters was het voor haar een verademing om met jou te werken.

Van passie naar angst naar trots

Je hebt in je eentje van een caféspelletje een nationale sport gemaakt. Er zijn niet veel mensen die dat kunnen zeggen. Pijltjes gooien werd darten op het scherpst van de snede. Op elk vrij wandje hing op zeker moment een dartboard. Miljoenen Nederlanders zaten op het puntje van hun stoel te kijken als jij om de hoofdprijs speelde. Daar mag je zonder enige terughoudendheid trots op zijn. En misschien is dit wel de route die voor je was uitgestippeld: van passie naar angst naar trots. En het goede nieuws is dat niets je ervan hoeft te weerhouden om weer dat ‘blije ei’ van toen te worden. En blijf vooral Mannenzaken lezen, dat helpt.

Zie hieronder een compilatie van Barney’s mooiste momenten:

 

Deel dit artikel