Beleefde brief aan Ferd

Actueel

Beleefde brief aan Ferd

Door -

Deel dit artikel

Frank van den Bold, bedenker, uitgever en hoofdredacteur van Bassic Groove, het beste dance-magazine dat ooit is uitgebracht, schreef voor MZ een open brief aan Ferd Grapperhaus. Ga er maar even voor zitten...

Door: Frank van den Bold

Wie toont er eens écht leiderschap? Wie geeft nu eens het écht goede voorbeeld? Wie trekt iedereen bij elkaar, inclusief de conspiralisten?

Beste Ferd,

Gefeliciteerd met je recente huwelijk! Was het een mooi feest? We zagen blije gezichten en ‘huggende’ mensen op de foto’s. Mooi man!

Toch knauwt er iets in Nederland, dankzij jou en je feestje. Dat heb je vast gemerkt en dat ligt je huwelijksgeluk nu een beetje in de weg. Want behalve de huwelijksreis (code oranje overal en eigenlijk heb je daar geen tijd voor) dreigt nu ook je geloofwaardigheid te kapseizen. De Titanic is op een grote ijsrots gevaren en dat mag best bijzonder zijn in deze tijden, waarin ijsrotsen smelten waar je bij staat. Maar waar de kapiteins van de Titanic het goede voorbeeld gaven en het schip bleven bemannen tot onder de ijskoude zeespiegel, ben jij gestrand op je professionele ego en heb je de eerste de beste reddingsboot genomen. Want je professionaliteit stond in de weg tijdens je huwelijksfeest en botste hard op je persoonlijke keuzes, door je niets aan te trekken van de door jouw professionele ik opgelegde regels. En laat me dit zeggen, dat is niets meer dan begrijpelijk. Als je je huwelijksdag viert wil je je niet hoeven onderwerpen aan regeltjes ivm een of ander virus, waarbij alle vraagtekens bijna dagelijks roder kleuren. Dan mag je heus wel, op zo’n belangrijke dag, even pauze nemen van die inmiddels wettelijk verplichte afstand tot elkaar, het verbod tot knuffelen, die maximering van niet-huisgenoten op de vierkante meter. Dan wil je even doen alsof er niets aan de hand is en de uitzondering op de regels vieren met al je gasten. Dat we daar aandacht aan besteden in de pers en op alle sociale media, dat is toch een godspé. Of wringt hem daar nu de schoen? Of is het een zwarte kous? Is die aandacht goed te verklaren? Wat voel je daarover?

Ferd, iedere Nederlander, maar ook écht iedere Nederlander begrijpt dat je zonder Covid-19 in je achterhoofd feest wil vieren. Iedereen begrijpt heus wel dat we ‘er samen voor staan,’ ook al zijn er nog steeds legio lieden die hun door Covid-19 ontwikkelde angst voor regeltjes proberen te onderdrukken met bij elkaar gesprokkeld ‘bewijs’. Iedereen snapt en ziet en ervaart zelf evenwel dat het niet altijd lukt om afstand te houden, dat je wel eens je gemak neemt en de teugels laat vieren. We lopen tegen de pijngrens van het sociale verkeer aan dankzij alle regels, maar we proberen ons er doorheen te slaan. Vanwege de ‘zwakke’ ouderen die nu eenmaal minder bestand zijn tegen een simpel doch zeer hardnekkig en nog niet te bestrijden griepvirus. We kijken naar de politiek en naar al die organisaties, met het OMT voorop, die ons door de grootste gezondheidscrisis sinds de Spaanse Griep moeten heenloodsen. De politieke zwaargewichten die ons er doorheen moeten loodsen is het driemansluik van Mark Rutte, Hugo de Jonge en …. Voel je hem al?

Mark leidt de weg en zet alle neuzen dezelfde kant op, Hugo regelt de gezondheid en anticipeert zich suf op zoek naar vaccins en Ferd mag handhaven en bestraffen. Geen makkelijke taak, want ondankbaar en zwaar. Maar als rechtgeaarde CDA-er is dat een kolfje naar je hand. Toch!? Want vermanend en bezwerend heb je ons de les geleerd, gewaarschuwd en gemoraliseerd. Je opgeheven vingertje voelen we allemaal op ons voorhoofd drukken. Continu, overal, alle tijd. Soms zelfs praktisch gezien, met een gapend gat op de bankrekening, vanwege de boetes (€ 390,00) die het leger van BOA’s ijverig hebben opgelegd aan mensen die even hun gemak namen, even de touwtjes lieten vieren, of wellicht zelfs expres of zonder aanzien des Nederlands belang. Zelfs met een strafblad tot gevolg. Maar de BOA’s zijn nu ook even toondoof voor je herhalende refrein. Voel je ondertussen al waar het fout is gegaan?

Zonder gekheid. Dit heb je met de grootste stommiteit aller tijden aangepakt. Dit voorval legt exact bloot waar het in Nederland aan ontbreekt. Aan verantwoordelijkheid, integriteit en leiderschap, vooral, zeker en onomwonden in de politiek. Daar waar wij als burgers vertrouwen moeten hebben in een systeem wat steeds vaker aan nepotisme en hypocrisie aan elkaar lijkt te hangen. En heus, niet alles gaat fout, maar alle wantoestanden die er in één van de rijkste, meest welvarende, slimme, handelsbekwame en ontwikkelde landen ter wereld fout lopen dienen onverwijld aangepakt te worden en bestraft. En niet onder tafel worden geschoven. En daar laat ik het nu maar even bij (op verzoek van dhr. D). Hoeveel prutsende en huichelende politici, rechters, hooggeplaatste ambtenaren of publieke leiders moeten we nog aanzien en aanhoren voordat dit land leert dat je op een verantwoordelijke post verantwoordelijkheid moet nemen. Dat je in een integere rol integriteit moet betonen. Dat je in een sociale baan sociaal karakter moet etaleren. Als je met je vingertje wijst, dien je zelf al je acties op een gouden weegschaal te leggen, want jouw rolmodel is datgene wat een hele bevolking door het virusslijk moet halen. Daarin heb je gefaald. Begrijpelijk, maar niet acceptabel! Begint dat al te dagen?

Nu ben je met je neus op de feiten gedrukt. Heb je in de praktijk mogen ervaren wat je eigen beleid vermag. Voel je zelf je eigen vingertje tegen je voorhoofd drukken. En geloof me, die blijft daar voor altijd, die gaat nooit meer weg. Dat had je kunnen voorzien, dat is zovelen voor je ook overkomen. Maar daar heb je je niets van aangetrokken. Je hebt je wijsvinger ingetrokken en je middelvinger opgestoken, naar ruim 17 miljoen Nederlanders. Dat valt niet goed te praten, daar valt niet omheen te liegen. Hoe onkreukbaar of emotioneel je ook reageert als je voor de bühne je excuses aanbiedt Het staat op diverse foto’s vastgelegd, waarbij je zelf al aangeeft dat er misschien nóg meer gaat verschijnen. Je geloofwaardigheid is volledig teniet gedaan.

We gunnen je een privé leven, of we je nu mogen of niet, of we je moraliserende vingertje, wat al sinds je aantreden, om diverse redenen christelijk omhoog wijst, nu accepteren of niet. Welkom in de echte wereld. Welkom in de realiteit. Welkom in het nieuwe normaal. Of moet ik zeggen: nieuwe moraal? Mag een minister van Justitie en Veiligheid nog door als minister zonder smetteloze Verklaring Omtrent het Gedrag? Met een (fictief) strafblad? Gaan je preken nog enig gewillig oor vinden, nu we weten dat je zelf niet onderworpen bent aan je eigen regels. Sta je zo dicht bij de heer dat je zonder blaam en schande je subjecten mag vertrappelen? Mark, Hugo, jijzelf en de rest… wie toont er eens écht leiderschap? Wie geeft nu eens het écht goede voorbeeld? Wie trekt iedereen bij elkaar, inclusief de conspiralisten? De tijd dringt om het Nederlandse volk te laten zien dat je ook maar een mens bent, die even uit zijn professionele rol is gestapt en nu écht zijn verantwoordelijkheid neemt. Excuses zijn niet (meer) nodig, verantwoordelijkheid is wat we vragen en de invulling daarvan mag je zelf verzinnen, Op persoonlijke én professionele titel. Hoe (a)sociaal ben je eigenlijk?

Eén tip, want dat ben je toch al soort van aan het overwegen: schrap alle Corona boetes en betaal mensen het geld terug. Pak vanaf heden mensen die de regels écht met voeten treden op en bestraf die lieden gerust, niet de gewone burger die het na ruim een half jaar even niet meer zo nauw neemt. Toon je menselijkheid!

Hoogachtend,

De Nederlandse burger

Namens deze: F. van den Bold

Deel dit artikel